Janoušek ženu před autem musel vidět, ukázal posudek. Žalobkyně navrhla 10letý trest

Pražský městský soud se dnes znovu vrátil k projednávání dopravní nehody pražského podnikatele Romana Janouška. Revizní znalecký posudek ukazuje, že Janoušek při nehodě před dvěma lety viděl ženu, kterou autem srazil. Soudní znalci řekli, že žena stála před Janouškovým autem a chtěla s ním vyřešit dopravní nehodu.Státní zástupkyně žádá pro podnikatele trest na spodní hranici sazby, která je 10 až 18 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský městský soud pokračuje v projednávání dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Ten k soudu ani tentokrát nedorazil. (29. 4. 2014)

Pražský městský soud pokračuje v projednávání dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Ten k soudu ani tentokrát nedorazil. (29. 4. 2014) | Zdroj: ČTK

Znalci z Ústavu soudního inženýrství VUT v Brně u soudu popsali, že Janoušek měl přepokládat, že může do ženy narazit. Kdyby chtěl střetu zabránit, počkal by, až chodkyně odejde.

„Řidič vozidla Porsche mohl střetu zabránit, pokud by s rozjezdem počkal do doby, než by chodkyně uvolnila koridor jeho pohybu. Ze spisového materiálu není zřejmá žádná technická okolnost, která by bránila řidiči vozidla ve výhledu před přední část vozidla na zde se nacházející chodkyni,“ popsal znalec Robert Sedlák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Romana Janouška připomněla redaktorka Věra Masopustová

Janouškův obhájce Vít Široký naopak tvrdí, že žena stála vedla auta a to ji zachytilo pouze zrcátkem.

Janoušek však podle znalců zrychlil, a to z pěti kilometrů v hodině až na čtrnáct. Po nárazu 51letá žena utrpěla otok mozku, zlomeniny žeber a kotníku.V nemocnici byla měsíc a půl, podle znalců mohla i zemřít.

Takzvaný superposudek tak vyzněl v neprospěch Janouška. Revizní posudek je pro soud klíčový. Na jeho základě může buď potvrdit, nebo změnit právní kvalifikaci Janouškova činu.

Práce na posudku však trvala brněnskému Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického déle, než soud čekal. Jak vysvětlila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci, původní termín pro odevzdání posudku byl počátek února letošního roku.

Soud se táhne už skoro rok

„V tomto termínu znalecký ústav posudek nedodal, proto mu předseda senátu prodloužil termín do 15. března letošního roku. Ani v tomto termínu znalecký ústav posudek nedodal a prodlužoval se mu opět termín, a to do poloviny dubna letošního roku,“ uvedla Puci.

„Pravda je, že jsou věci, které se vrátit nedají, a ta moje chyba se stala, a já se s tím musím naučit nějakým způsobem žít,“ řekl Roman Janoušek loni v červenci před pražským městským soudem. A připojil i omluvu zraněné řidičce.

Soud v jeho kauze se vleče téměř rok. Nejdříve se kvůli dovoleným k soudu nedostavili někteří svědci a po zářijovém líčení si soudce vyžádal revizní posudek, protože ty, které dodala policie a obhajoba, se v zásadních bodech rozcházely.

Nehoda Romana Janouška se stala 23. března roku 2012 v pražské Michli. Janoušek havaroval a poté srazil řidičku nabouraného auta. Jednapadesátiletou ženu záchranáři převezli s otřesem mozku do Motolské nemocnice. Janoušek z místa nehody ujel. Policisté ho dostihli na Pankráci. Při dechové zkoušce Janoušek nadýchal celkem 2,2 promile.

U soudu také zazněly odposlechy, jejichž záznamy předala soudci jako klíčový důkaz státní zástupkyně. V nich měl Janoušek telefonicky se svým známým mluvit o svém stavu při nehodě i po ní a také srážku vulgárně popisovat. Z odposlechů údajně vyplývá, že chtěl vyšetřování ovlivňovat.

Státní zastupitelství původně podnikatele stíhalo pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, později čin překvalifikovalo na pokus o vraždu. Za ten hrozí Romanu Janouškovi 10 až 18letý trest.

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková chce pro Janouška trest na spodní hranici sazby. Při závěrečné řeči to zdůvodnila tím, že nikdy nebyl trestán a poškozené zaplatil v rámci dohody o narovnání 900 tisíc korun. Státní zástupkyně také řekla, že chce pro lobbistu zákaz řízení na 5 let.

Janouškův obhájce Vít Široký dál trvá na tom, že klient nechtě nikoho zabít a měl by být zproštěn obžaloby. „Úmyslně ji nesrazil, ani eventuální úmysl ani pokus vraždy. Podle mého názoru by to mělo být nedbalostní ublížení na zdraví. Jako se soudí 99 procent nehod tohoto druhu,“ míní.

Rozsudek vynese soudce Tomáš Kubovec zítra dopoledne. Roman Janoušek k hlavnímu líčení nepřišel. Už loni požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti.

Lobbista Roman Janoušek v Praze havaroval, srazil ženu a ujel | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Věra Pfeifferová, Pavla Firbacherová, kap, kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme