Nová vláda nezmění odmítavý český postoj k zavedení daně z finančních transakcí

Česko stále nepodporuje zavedení daně z finančních transakcí. Odmítavý postoj předchozích vlád v Bruselu potvrdil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Daň chce zavést 11 zemí Evropské unie, mezi nimi Německo, Francie nebo Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Andrej Babiš

Jednání vlády, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Finanční instituce by s pomocí nové daně měly zaplatit za nedávnou krizi. Zpočátku daň zřejmě omezí jen na obchody s akciemi.

Česko ji ale podle Babiše ani v takové podobě zavádět nechce.

„Myslíme si, že každá další regulace spíš může mít negativní dopad na celkovou ekonomiku. Česká republika je na tom z hlediska zdraví našich bank a jejich ratingu velice dobře,“ řekl ministr Babiš.

Zavedení daně odmítla už v roce 2012 také vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Podle Evropské komise, která zavedení daně navrhuje, zúčastněným zemím přinese ročně 30 až 35 miliard eur, tedy možná až 890 miliard korun.

Podle Bruselu by měly banky vedle toho přispět na svou případnou další záchranu. Kvůli krizi zaplatily země unie za své banky stovky miliard eur.

Česko a další kritici namítají, že banky náklady na daň přenesou na své zákazníky, tedy na běžné střadatele. Těm prý kvůli tomu zdraží bankovní služby.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme