USA se podle nové zprávy mají připravit na dramatické důsledky klimatických změn

Americké klima se rychle mění a Spojené státy se musí připravit na důsledky. Tak zní varování nové zprávy, kterou zveřejnil Bílý dům. Upozorňuje se v ní, že rychlost změn nabírá na tempu a v příštích letech může extrémních projevů počasí ještě přibýt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatické změny, globální oteplování. Ilustrační foto

Klimatické změny, globální oteplování. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, Dan

Podle autorů zprávy se změny projevují doslova na každém kroku.

Poradce amerického prezidenta pro vědecké otázky John Holdren upozorňuje, že změny klimatu v Americe nejsou vzdálené nebezpečí, ale dotýkají se milionů lidí už dnes.

Spojené státy se podle něj potýkají s delšími a suššími léty než dříve. Doprovázejí je extrémní projevy počasí a lesní požáry, silnější jsou navíc také deště. Vědci varují, že v příštích 50 letech se mají tyto podmínky ještě zhoršit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní důsledky změn klimatu v USA shrnula zpravodajka ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Důsledky se projeví ve finanční, ekologické i zdravotní oblasti. Extrémní horka, deště a zvyšující se hladina moře se podepisují například na americké infrastruktuře. Minulý týden se v Baltimoru utrhla podmáčená část silnice.

Změny se mohou projevit mimo jiné také na zemědělství a na lidském zdraví. Prodlužují se sezony pro alergiky, kterých přibývá, a kvůli stoupajícím hladinám oceánů jsou ohroženy životy milionů lidí.

Zpráva jasně říká, že ke změnám klimatu přispívá lidská činnost. Upozorňuje, že současné pokusy omezit emise skleníkových plynů a přizpůsobit se změnám jsou nedostatečné.

Mnozí mají za to, že zpráva dává prezidentu Obamovi do rukou klíčovou munici ve snaze zavést přísnější regulaci emisí. Obama si boj proti změnám klimatu vytkl jako jeden z hlavních cílů svého úřadu.

Už loni představil akční plán pro změny klimatu, který stanovuje nové limity emisí oxidů uhlíku, které do ovzduší vypouštějí americké továrny. Zatím se ale změny snaží prosadit bez větších úspěchů. Tamní politická scéna je v otázce změn klimatu velmi rozdělená.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme