Pražští radní budou o osudu Opencard znovu jednat až s posudkem v ruce

Vedení Prahy se kvůli Opencard sešlo s firmou eMoneyServices (EMS). Poté, co primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 označil nabídku společnosti za nepřijatelnou, snaží se Praha vyjednat lepší podmínky. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Zdroj: ČTK

Podle Martina Opatrného, mluvčího společnosti eMoneyGroup, která je mateřskou společností eMoneyServices, se dnes obě strany dohodly, že si Praha nechá vypracovat znalecký posudek a teprve na jeho základě bude s firmou EMS dále jednat.

Znalec by měl posoudit hlavně výši částky, kterou společnost za licence k takzvané kartě Pražana požaduje. Také zváží, jestli se investice do projektu Opencard někdy v budoucnu vrátí. Londýnská Oyster Card například městu vydělává sto milionů korun ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání sledovala i redaktorka Magdaléna Medková

Posudek bude hotový pravděpodobně do konce příštího týdne. Pak by se měl magistrát s eMoneyServices znovu sejít a porovnat posudek s nabídkou firmy.

Tu primátor Hudeček na začátku týdne razantně odmítl. Město se podle něj nenechá tlačit do kouta jakoukoliv společností. Budou to ale radní, kdo rozhodne, jestli město nakonec nechá vypsat nové výběrové řízení, nebo bude s Opencard pokračovat.

Vlastními silami

Praha pod vedením TOP 09 několik měsíců usilovala o odkup licencí ke kartě Pražana, která slouží především jako tramvajenka. Výhradním vlastníkem práv byla firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem z ODS.

Město se pokoušelo z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat vlastními silami. Podle neoficiálních informací firma EMS za licence požadovala mezi 300 a 400 miliony korun.

Občanské sdružení Oživení přitom už dříve informovalo, že srovnatelný systém, který nabízí dosavadní provozovatel karty, by ve skutečnosti stál maximálně 60 milionů korun.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

krw, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme