Na sociálních sítích přibývá podvodníků. Zneužívají cizí identitu a žádají o peníze

Kriminalita na sociálních sítích podle policie roste. Nejvíce přibývá podvodů se zneužitím cizí identity. Zatímco v roce 2009 detektivové řešili 62 případů zneužití soukromých hesel a údajů ve virtuálním prostoru, loni už to bylo bezmála třikrát víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie sleduje Facebook a Twitter

Policie sleduje Facebook a Twitter | Foto: Český rozhlas

„V sociálních sítích jsou pod nějakou legendou oběti oslovovány, aby akceptovaly přístupy k nějakému obsahu, infikují se viry, někdo pak vstoupí na profil a žádá ostatní o zaslání finančních prostředků. Pak se ukazuje, že to nekomunikovala ta skutečná osoba,“ popsal šéf oddělení informační kriminality Karel Kuchařík typický pokus podvodníka, který se snaží vylákat z lidí peníze.

Zatímco v roce 2000 řešili detektivové asi dvacítku případů zneužití soukromých hesel a údajů ve virtuálním prostoru, o devět let později už jich evidovali 62. A loni to bylo bezmála třikrát více - 178.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak policie ke své práci využívá sociální sítě, zjišťovala Evelyna Kulíšková

Podle Kuchaříka se na sociální sítě přesunuje z prostředí internetu i mravnostní kriminalita zaměřená na děti. A v neposlední řadě se tam organizují extremistické a další protiprávně laděné skupiny. Sociální sítě se tak staly regulérním „terénem“ pro kriminalisty.

„Jsou zde přímo informace o páchání trestné činnosti. Jsou třeba policii nahlašovány avíza aktů charakteru sebevražd a tak dále, nebo se pátrá po osobách. Internet je jedna z oblastí, kterou musíme brát jako policie v potaz, abychom i tam hledali pro nás relevantní údaje,“ dodal šéf oddělení informační kriminality.

Linka 158 a služebny stačí

Se sociálními sítěmi v roli komunikačních kanálů směrem k veřejnosti policie naopak nepočítá vůbec. V minulosti si sice zřídila profil na sociální síti Twitter, ale ani ne po roce tam aktivitu ukončila. Prý se neosvědčila. Žádnou novou už proto nechystá.

„Sociální sítě k vlastní prezentaci ani jako komunikační kanál do budoucna neplánujeme, nebylo by to pro nás efektivní. Bylo by to časově i finančně náročné, nemohli bychom zaručit aktuálnost vydávaných tiskových zpráv i pátracích relací,“ říká mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán

Policie sleduje Facebook a Twitter | Foto: Český rozhlas

„Patrně bychom byli také zahlceni informacemi a poznatky všeho druhu, které bychom nestačili zpracovávat, a v neposlední řadě bychom asi ani nezabránili případnému zneužití konkrétních stránek a podobně,“ zdůvodnil mluvčí. Lidé si podle něj musí vystačit s linkou tísňového volání 158 nebo s oznámením na služebnách.

V cizině je to jinak

Zahraniční příklady přitom ukazují, že právě sociální sítě může policie vhodně využít. Josef Šlerka, vedoucí Studia nových médií z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, to ukazuje na příkladu bostonských kriminalistů. Internetové kanály podle něj policii velmi pomohly v roce 2013, a to při pátrání po pachatelích atentátu v cíli tamního maratonu.

„Uživatelé sociálních sítí poskytovali policii doslova tuny materiálu - vizuálního, svědeckého. Byla publikována jedna z fotek jednoho z podezřelých z tohoto útoku. Tak dokázal dav během několika minut vygenerovat fotku daleko lepší kvality, než měly v té době k dispozici oficiální autority,“ připomněl.

V případě mimořádné události šéf oddělení informační kriminality Karel Kuchařík připouští, že by policie o jednorázovém využití sociálních sítí uvažovala.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme