Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad čekají změny, Praha 3 chce novou smlouvu s nájemcem

Oblíbené farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad zřejmě doznají změn. Praha 3 nechce nájemci automaticky prodloužit smlouvu a požaduje její změnu – kvůli výši nájemného, ale i dalším věcem, které s provozováním trhů souvisejí. Pokud sdružení, které trhy provozuje, na nové podmínky nepřistoupí, bude žižkovská radnice trhy spravovat sama, nebo vypíše výběrové řízení na nového organizátora.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: Filip Jandourek

Vybírat zboží u stánků se zeleninou, masem nebo pečivem mohou lidé na náměstí Jiřího z Poděbrad ve středu, v pátek či v sobotu.

Provozovatel Jiří Sedláček ze sdružení Archetyp rozjížděl farmářské trhy před pěti lety jako první v Praze. V současné době spravuje ještě ty na náplavce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad se zajímala redaktorka Anna Königsmarková

„S mnohými prodejci jsme navázali takové téměř osobní pouto, známe se. Nedovolím si odhadnout, jestli by tady zůstali, nebo by prostě za námi někam šli, pokud by nás cesty musely odvést někam jinam,“ poznamenává Sedláček.

To by se stalo v případě, že by Praha 3 společnou smlouvu odmítla v červnu automaticky prodloužit, tak jako tomu bylo dosud.

Podmínky spolupráce chtějí představitelé městské části změnit. „Je to věc i úhrady za nájem tržiště, která vyplývá z toho, že nájemci stánků, které jsou ve vlastnictví městské části, platí nájem, takže si myslím, že městská část by se měla podílet na zisku z provozu tržiště,“ vysvětluje starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Dalším důvodem, proč by mohlo dojít ke změně, je hluk z trhů a parkujících aut, na který si stěžuje škola, která sídlí hned naproti. Tržiště by se proto mělo přesunout jinam, což souvisí i s plánovanou revitalizací náměstí.

Starostka Hujová však zároveň odmítá, že by se měly trhy úplně zrušit nebo by se měla zhoršit jejich kvalita.

„Můžu se téměř stoprocentně zaručit, že radnice bude provozovat trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad – buď vlastními silami, nebo dodavatelsky, ale především to zákazník vůbec nepozná na sortimentu,“ slibuje Hujová.

Jiří Sedláček z Archetypu věří, že se s městskou částí ještě na podmínkách provozování trhů dohodnou. „Ta téměř pětiletá práce se vám zapíše pod kůži a máme to tady nepochybně rádi,“ konstatuje.

O trzích chce radnice rozhodnout během května.

Anna Königsmarková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme