Loňské byrokratické nesmysly svedou souboj o titul Absurdita roku

Povinné sledování lihovarů kamerami považují podnikatelé za byrokratický nesmysl. Zákon o povinném značení lihu je tak horkým favoritem na titul Absurdita roku 2013. Anketa má za cíl zjednodušit a zlepšit tuzemské podnikatelské prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejné vyhlášení ankety Absurdita roku

Veřejné vyhlášení ankety Absurdita roku | Foto: Filip Jandourek

„Do podnikání nám to zasahuje hodně. Nejen tím, že je tato záležitost hodně finančně náročná, druhá věc je taky, že tohle už je zásah do nějakých osobních práv a svobod. Sami celníci ani teď pořádně nevědí, kde všude kamery musí být,“ popisuje lihovarník Josef Žufánek.

A není jediný, kdo si na nový zákon stěžuje. Tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták ale považuje nová omezení pro lihovarníky za důležitá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adepty na titul Absurdita roku představuje Zuzana Petráňová

„V návaznosti na daňové úniky, v návaznosti na to, že se na český trh dostává zboží, které není vhodné pro konzumaci u spotřebitelů,“ zdůrazňuje Jiří Barták.

Dalším adeptem na ocenění Absurdita roku je autorský zákon. Podle něj musí pořadatel koncertu dopředu poslat seznam písniček Ochrannému svazu autorskému.

„Paradoxní je, že když oni pošlou seznam, tak musejí poslat tedy do 10 dnů, ale když vypadne kapela a přijde jiná, tak oni samozřejmě ten playlist nepošlou na Osu. A tím dochází k tomu, že hudebníci, jejichž práva OSA spravuje, nedostanou svou odměnu,“ říká Michal Kaderka, analytik agentury Datank, která absurdity shromažďuje.

OSA ale tvrdí, že provozovatel většinou zasílá program až po koncertu společně s cenami vstupenek a počtem návštěvníků a svaz za to žádné pokuty nedává.

Anketa Absurdita roku je anticenou podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme