Na konec kariéry zatím nemyslím, říká zkušený plochodrážník Pedersen

Trojnásobný mistr světa na ploché dráze Nicki Pedersen je letos opět na soupisce pražské Markéty. Klubu z hlavního města by měl pomoci hlavně v souboji proti loňským mistrům republiky z Pardubic. Jejich úterní souboj byl ale kvůli dešti zrušen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tai Woffinden z Velké Btritánie (uprostřed), Krzysztof Kasprzak z Polska (vlevo) a Nicki Pedersen z Dánska ve finálové jízdě Grand Prix České republiky, závodu MS na ploché dráze, který se jel 18. května v Praze.

Tai Woffinden z Velké Btritánie (uprostřed), Krzysztof Kasprzak z Polska (vlevo) a Nicki Pedersen z Dánska ve finálové jízdě Grand Prix České republiky, závodu MS na ploché dráze, který se jel 18. května v Praze. | Zdroj: ČTK

Zkušený Dán současně bojuje také v podniku elitní Grand Prix, nicméně rozdíly mezi českou extraligou a světovou sérií si při závodech připustit nemůže.

„Vždy se snažím myslet na to, že mě může kdokoli porazit. Samozřejmě nechci, aby mě někdo porazil, ale musím být ostražitý a respektovat kteréhokoli jezdce. Každý má dnes špičkové vybavení, a pokud se mi nepovede start, už to nemusím dohnat,“ uvědomuje si Pedersen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nicki Pedersen o konci kariéry zatím nepřemýšlí

Ať už jede dánský plochodrážník závod proti českým juniorům nebo světové elitě, snaží se vždy o stoprocentní výkon a nic nevypustí. A znalost pražské dráhy mu může pomoci i v honbě za světovým titulem. Na Markétě se totiž jede 31. května čtvrtý závod seriálu Grand Prix.

„To, že trať dobře znáte, je většinou klíčem k úspěchu. Nechci říct, že je to pak jednoduché, ale zkrátka si pak mnohem víc věříte, dovolíte si na trati vyzkoušet jezdit jinou stopou a cítíte se mnohem pohodlněji,“ těší se Pedersen na Grand Prix České republiky.

Tam se naopak určitě neobjeví Lukáš Dryml. Jeden z nejlepších českých plochodrážníků totiž ukončil kariéru kvůli ztrátě motivace. A to zatím Dánovi, který se s Drymlem v elitním seriálu potkával, nehrozí.

„Na to jsem ještě nikdy nepomyslel. Ale pokud bych ztratil motivaci, tak bych asi reagoval stejně a kariéru bych ukončil. Motivaci nemůžete poručit, buď tam je, nebo není, bez ní to zkrátka nejde. Jednou to přijde, ale já zatím na konec nemyslím, tvrdě pracuji a vyhovuje mi tlak, se kterým závodím. Když mám „nůž na krku“ tak podávám ty nejlepší výkony,“vysvětluje 37letý závodník.

Některým mladým jezdcům chybí respekt

Do závodů na ploché dráze se dostává stále více mladých jezdců, což kvituje, ale na druhou stranu by od nich čekal trochu víc respektu.

„Jsem ze staré školy a mám velký respekt před zkušenými jezdci. Když jsem byl mladý, tak jsem byl možná nejtvrdší závodník v seriálu Grand Prix, ale to se nedá porovnávat se současnými mladíky. Někteří z nich totiž nemají respekt před nikým,“ myslí si Pedersen.

„Mají sice hodně talentu, ale všechno dostanou od rodičů zadarmo a ničeho si pak neváží,“ kritizuje trojnásobný světový šampion vztahy mezi některými jezdci.

Pedersen patří ve svém věku k nejstarším v seriálu Grand Prix, ale loučit se rozhodně ještě nehodlá a naopak chce letos slavit svůj čtvrtý titul mistra světa.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme