Fiona je dáma a krasavice, usmívá se automobilový závodník Martin Prokop

Český účastník rallyového mistrovství světa Martin Prokop tráví nejvíce času s dámou, která se jmenuje Fiona. Je to pěkná dračice, vyzývavý dekolt u ní ale nehledejte. Místo podpatků ji zdobí speciální tlumiče a motor o výkonu, který zkrotit umí jen opravdový mistr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fiona, tak pojmenoval Martin Prokop svůj závodní speciál

Fiona, tak pojmenoval Martin Prokop svůj závodní speciál | Foto: Michal Jurman

„Všem strojům, které mám ve firmě, nějak říkám. Vždycky nějak zkomolím originální jméno. Z Fiesty se tak stala Fiona,“ vysvětluje pojmenování závodního vozu Martin Prokop.

„Každý se k ní chová jako k dámě, ke krasavici. Určitě s žádnou jinou dámou tolik času netrávím, takže to spojení je hodně silný,“ usmívá se český závodník.

Trochu překvapením je pak velikost a síla motoru. „Je to malinkej čtyřválec 1.6 turbo, žádnej osmiválec,“ popisuje devátý muž průběžného pořadí MS Martin Prokop svoji vyvolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Fiesty se stala Fiona a každý se tak podle toho k ní chová, jako k dámě a ke krasavici, říká o svém závodním speciálu Martin Prokop

Podobných známostí měl ale mistr světa z juniorského šampionátu před pěti lety už více. Jedna taková mu na prach shořela při Německé rallye 2012 a Prokop to doslova obrečel.

„Nerad na to vzpomínám, to nebyly nejhezčí momenty v životě. Auto už bylo ve velikých plamenech a ještě se samo nastartovalo, protože přehořely kabely. Vypadalo to, jako by naposledy vydechlo. Bylo to dost dojemné, protože nějaký vztah k tomu člověk má a nebylo to nic hezkého.“

V současné době má Martin Prokop dvě Fiony. Jednu na asfalt, druhou na šotolinu. „S jednou se můžu vystavovat a s druhou dovádět na rallye. Holky jsou každá jiná, ale myslím, že si nezávidí,“ říká Martin Prokop, který nasedá do útrob své Fiony a pouští se do první ostré testovací jízdy.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme