Britské vojačky by už brzy mohly sloužit u bojových jednotek v přední linii

Příslušnice britské armády možná budou už brzy plnit nebezpečné ofenzivní úkoly u bojových jednotek. Urychlené přezkoumání této možnosti nařídil ministr obrany Philip Hammond. Mezi odborníky i politiky se ale názory liší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi britské vojáky v předních liniích by brzy mohly přibýt i ženy (ilustrační foto)

Mezi britské vojáky v předních liniích by brzy mohly přibýt i ženy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Není pochyb o tom, že si britské vojačky v bojových situacích v Iráku nebo Afghánistánu, vedly obdivuhodně. Potvrzuje to už jen seznam vojáků vyznamenaných za statečnost,“ uvedl pro BBC bývalý náčelník generálního štábu britských ozbrojených sil lord Richard Dannatt.

„Podle mě je ale otázkou principu, že nemáme ženy u těch pěších a obrněných jednotek, které jsou určené přímo k útoku na nepřítele,“ dodal.

Ministr obrany chce ale vyslat signál, že armáda je otevřená pro všechny, kdo splní příslušné standardy. „Ozbrojené síly mají pořád pověst poslední bašty mužského šovinismu," dodal Philip Hammond s tím, že realita je odlišná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Podle unijního práva musí Velká Británie přezkoumávat postavení žen v ozbrojených silách každých osm let. Naposledy to udělala v roce 2010, teď chce ale ministr Hammond z Konzervativní strany mít hodnotící zprávu k dispozici do konce roku.

Přezkoumání je podle něj logické při pohledu na Američanky, Australanky, Kanaďanky, Francouzky nebo Izraelky. Ty všechny působí u bojových jednotek.

Názory současných a bývalých vojaček se liší podle toho, jestli převládá hledisko rovnosti pohlaví, nebo přiznání faktu, že ženy se mužům zkrátka nemohou fyzicky rovnat. Britský ženista sloužící v Afghánistánu například nosí na hlídku výzbroj a výstroj o celkové hmotnosti 63 kilogramů.

První Britky na ponorce

Podle majora v záloze Judith Webbové by bylo zhoubné pro kvalitu armády, kdyby ženy směly do první linie a současně se kvůli tomu zmírnily fyzické testy, jimiž vojáci těchto jednotek musejí procházet. Shoda ale panuje na tom, že je potřeba většího množství žen ve vysokých štábních funkcích.

Ženy tvoří v současnosti necelých 10 procent příslušníků britských ozbrojených sil, podle údajů z ledna 2014 jde o 15 920 vojaček. Nejvíc žen – 14 procent – slouží u Královského letectva.

Britky se dostávají i tam, kde to bylo dříve nemyslitelné. Minulý týden se staly tři ženy poprvé ve stodesetileté historii členkami ponorkového loďstva. Ženy slouží také u vojenských potápěčů.

Jiří Hošek, krw, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme