Protřelý politik versus tvrdý byznysmen. Sto dní vlády provázely třenice mezi Sobotkou a Babišem

Sociálnědemokratickému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi během sto dní vlády zatím nejvíc starostí dělal ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Názory protřelého politika a tvrdého byznysmena se často rozcházejí. Zatím dokázali své spory řešit, k idylickému soužití to ale má daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

„Nejrůznější populisté a velkopodnikatelé změny k lepšímu nezajistí. Jejich strany se rozpadnou dříve, než stačí splnit cokoliv z toho, co dnes slibují. Zklamou stejně, jako zklamaly Věci veřejné.“

„Co ti socani říkají? Navýšíme daně a přilákáme kapitál? Však oni nevědí, o čem mluví. Oni v životě nikoho nezaměstnávali, oni mluví o ekonomice a jsou úplně mimo, úplně mimo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Za dosavadním soužitím Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše ve vládě se ohlíží redaktorka Lenka Jansová

Tak o svých budoucích koaličních partnerech mluvili Bohuslav Sobotka z ČSSD a Andrej Babiš z hnutí ANO před volbami. Jejich výsledky je nakonec postavily do společné vlády.

„Život často přináší ty nejméně pravděpodobně situace. My jsme neměli moc jiných možností, jak sestavit novou vládu, a vytvořili jsme koalici změny,“ hodnotil povolební vývoj premiér Sobotka.

Vláda změny ale zatím často připomíná ring pro Sobotku s Babišem. Nejostřejší spory vedli o peníze pro zdravotnictví nebo pro horníky z Dolu Paskov.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vystoupili na brífinku po setkání stranických vyjednávacích týmů v Průhonicích u Prahy | Foto: ČTK

Lemovaly je vzájemné osobní útoky. Jestli chce dělat politiku, ať přestane podnikat, vzkazoval Sobotka Babišovi. Měl by jít do práce, odvětil Babiš.

Průzkumy naznačují, že více bodů z toho vytěžil Babiš. Podle sociologa Jana Herzmanna stále zabírá jeho osobitý styl vystupování.

„Hnutí ANO se podařilo poměrně dost výrazně opanovat prostor, zejména panu Babišovi osobně, a vyjadřovat se odbornickým způsobem,“ míní Herzmann.

Vládu brzdí spory. Tím největším zůstávají církevní restituce

Číst článek

Po sto dnech se zdá, že spory mezi hlavními vládními představiteli trochu utichly. Oba se navzájem hodnotí téměř pozitivně.

„Nemohu si stěžovat na to, že by na straně ANO nebyla dobrá vůle,“ říká Sobotka. „Samozřejmě každý má jiný názor. Já jsem z jiného světa, pan Sobotka je typický politik. Nedá se říct, že nepracoval, ale nebyl v reálném životě. Ale myslím si, že ta kombinace zatím funguje,“ přidává Babiš.

Otázka zní, jak dlouho bude příměří trvat. A jak dlouho bude Andreji Babišovi ve vládě stačit role dvojky.

„To není vůbec debata o tom, že já bych usiloval o nějaké křeslo premiéra. Já jsem celkem spokojený na financích a můžu tam realizovat nějaké věci, které budou mít časem výsledek,“ tvrdí nyní Babiš. Ten samý Babiš, který ještě loni prohlašoval, že nechce být a nikdy nebude politikem.

100 dní Sobotkovy vlády | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme