Putin přiletěl na Krym slavit Den vítězství, vítaly ho nadšené davy

Bombastická vojenská přehlídka, nadšené davy lidí a v centru pozornosti toho všeho Vladimir Putin. Tak vypadají oslavy 69. výročí konce druhé světové války na Krymu. Ruský prezident tam přijel vůbec poprvé od připojení poloostrova k Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na Krymu

Vladimir Putin na Krymu | Zdroj: Reuters

Putinův příjezd na Krym je pro místní hodně důležitý a hlavně emocionální moment. Ruského prezidenta uvítalo nadšené volání a jásání davů lidí, kteří se po celý den shromažďovali v centru Sevastopolu.

O návštěvě ruského prezidenta se šuškalo už několik dní, ale Kreml do poslední chvíle odmítal Putinovu cestu na Krym oficiálně potvrdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přílet ruského prezidenta na Krym sledoval redaktor Viktor Daněk

Oslavy konce druhé světové války a vítězství nad fašismem se v Sevastopolu konají pravidelně. Letos jsou ale mnohem bombastičtější.

Vladimír Putin na lodi projížděl kolem dlouhé řady bitevníků černomořské flotily, které v přístavu kotví. Z lodě zdravil přihlížející námořníky, zatímco mu nad hlavou létaly stíhačky. Těch má dnes nad Krymem celkem prý přeletět 70. Je to vůbec poprvé, kdy se oslav účastní i letectvo.

Vladimir Putin na Krymu | Foto: Reuters

Potom se ruský prezident vrátil na břeh, kde na něj čekaly obrovské davy lidí s ruskými vlaječkami. A v centru Sevastopolu pak Vladimir Putin vystoupil s projevem. Trval jen několik minut a přihlíželi mu kromě místních i čestní hosté, veteráni druhé světové války.

Putin jim vzkázal, že to, že se Krym vrací zpět k Rusku, je hlavně jejich zásluha. Na tomto místě totiž bránili Rusko a ubránili ho před fašismem. Prezident také řekl, že na Krymu je toho hodně, co je potřeba udělat, ale společně s Ruskem je teď země mnohem silnější, a všechna úskalí proto překoná.

Do oslav ruského Dne vítězství se nepřímo promítla i krize na Ukrajině

Číst článek

Pak Vladimir Putin pogratuloval všem k velkému vítězství, potřásl si rukou s představiteli armády a vydal se do davu lidí. Ten se okamžitě naprosto rozbouřil. Lidé prezidentovi nadšeně podávali ruce, mávali a fotili si ho mobilními telefony.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí naopak Putinovu návštěvu v době vyostřené situace na východě země odsoudilo, stejně jako generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme