Jeseník dává porodné jen rezidentům. Pan Kubina v obci bydlí, ale nedostal ho

Pochybnosti o pravidlech udělování městského porodného vyvolal v Jeseníku případ rodiny Kubinovy. V době narození dítěte nesplňovala matka jednu z podmínek radnice a na příspěvek nedosáhla. Nebyla v Jeseníku dostatečně dlouho hlášená k trvalému pobytu. Chyběl jí měsíc. Otec, který tu žije od narození, neměl nárok žádný. Porodné přitom zastupitelé zavedli právě pro podporu mladých rodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě

Dítě | Foto: Pavla Kopřivová

Petr Kubina bydlí v Jeseníku odmalička. Jeho žena je původem ze sousední vesnice. Devět let žili společně v pronajatém bytě. Trvalé bydliště ale měli u rodičů. On v Jeseníku, ona v Lipové Lázních.

To se změnilo ve chvíli, kdy se vzali a kdy si koupili byt. Po 11 měsících se jim narodil syn. Porodné ale rodina od města nedostala.

„Matka dítěte musí mít trvalý pobyt rok před narozením dítěte. To je základní pravidlo, o kterém se dnes bavíme a které je diskutabilní,“ vysvětlil vedoucí správního odboru Pavel Juřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily případu porodného, které Jeseník nevyplatil mladé rodině, zkoumala Andrea Švubová

O pětitisícový příspěvek požádala rodina celkem třikrát. A žádost o výjimku neuspěla ani u zastupitelů. Petr Kubina odcházel domů se smíšenými pocity. „Jsem z toho rozpolcený,“ řekl.

Porodné zavedli v Jeseníku s motivem udržet ve městě mladé rodiny. V případě Kubinových se to tak ale nejeví. Postoj zastupitelů mladého otce velmi zklamal.

„Překvapilo mě, že politici, kteří zastupují jednotlivé strany, které mají ve svých programech podpory rodin, si nestály za svým a nehlasovaly pro udělení výjimky. Nám se nejednalo o tu finanční částku, ale o spravedlnost. O to, že já jsem otcem Ondřeje Kubiny a mám na tom stejný podíl jako moje žena, na příspěvek ale nárok nemám,“ postěžoval si.

Která výjimka je dost výjimečná?

Ne všichni zastupitelé ale měli jednotný názor. Například Miroslav Táborský ze sdružení Nezávislí - Jeseník vnímá Petra Kubinu jako statečného bojovníka za svá práva. A kdyby bylo na něm, příspěvek by mu vyplatil.

„Myslím si, že mladé rodiny by se měly podporovat, obzvláště ty, které tady pracují a bydlí. Vadí mi, když příspěvky dostávají lidé, kteří tady mají trvalé bydliště třeba jen proto, že bydlí v azylovém domě a nejsou žádným přínosem pro Jeseník,“ podotkl.

Ostatní zastupitelé ale oponují, že pravidla jsou jasná. Podobných žádostí už museli úředníci zamítnout víc.

„Stává se, že v trvalém bydlišti hrají roli i dny, a která výjimka je dost výjimečná? Je hrozně těžké říct, že pan Kubina je ten bojovník, kterému bychom to měli dát, na druhou stranu je hodně takových lidí, akorát se nedostanou až k zastupitelstvu,“ upřesnila zastupitelka Renata Plevová ze sdružení Mladí pro Jeseník.

Porodné možná nebude vůbec

Přestože rodina Kubinova i přes svůj boj porodné nezíská, poukázala na špatně nastavená pravidla pro udělování příspěvku. Podle Miroslava Táborského by se kritéria určitě měla změnit. „Nevím, jestli zrovna já ten návrh podám, ale určitě bych ho podpořil,“ uvedl.

Jeho kolegyně Renata Plevová souhlasí, na druhou stranu se ale obává, že další diskuse o změně pravidel by mohla celé porodné ohrozit.

„Určitě si myslím, že tento případ je ‚popostrčení‘ do diskuze. Problém je, že každý rok se bavíme o tom, jestli vůbec, takže čím více se to bude hranit, tak se obávám, že příští diskuze by mohla skončit tím nikoho neupřednostňovat, nediskriminovat, a raději porodné zrušit,“ varovala.

V loňském roce vyplatila radnice porodné bezmála 90 rodinám, 13 rodičů na příspěvek nedosáhlo. Většinou kvůli tomu, že mají vůči městu nějaké pohledávky.

Andrea Švubová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme