Chci vybudovat tým s budoucností, říká rychlobruslařský trenér Novák

Jeho svěřenkyně Martina Sáblíková sbírá na ledovém oválu zlaté medaile a rekordy. Svůj podíl na tom má trenér Petr Novák, který ale dostává o poznání méně ocenění než úspěšná rychlobruslařka. Jednoho se ale přeci jen dočkal, když byl v anketě Unie profesionálních trenérů zvolen Trenérem roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenérem roku 2013 se stal Petr Novák, který dovedl rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou k pěti olympijským medailím a deseti titulům mistryně světa

Trenérem roku 2013 se stal Petr Novák, který dovedl rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou k pěti olympijským medailím a deseti titulům mistryně světa | Zdroj: ČTK

Novák dostal kromě ocenění i klasické počítadlo pro prvňáčky. „Věřím, že s ním jednou na led vlezu,“ říkal, když se probíral jednotlivými řádky s dřevěnými kuličkami.

Velmi si vážil toho, že porazil třeba fotbalového kouče Pavla Vrbu, nebo nehrajícího kapitána daviscupových reprezentantů Jaroslava Navrátila.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrem Novákem mluvil Tomáš Kohout

„Konečně jsou trenéři oceňováni. Někteří se toho ani nedožijí, protože dříve anketa Trenér roku neexistovala. Starší jsou proto uvedení do Síně slávy, třeba i in memoriam, což je škoda. Vždy je dobré si to užít, jsem rád, že jsem byl zařazen mezi nejlepší. Moc si toho vážím,“ má jasno Novák.

Podle něj je pro trenéra nejtěžší připravit své svěřence po psychologické stránce.

„Ve sportu musí mít demokracie co nejužší mantinely. Je těžké lidem vysvětlovat, jak se mají chovat a co mají dělat, aby jednou mohli stát na pódiu. Nedisciplinovanost nevede k tomu, aby mohl být člověk nejlepší na světě. To je na téhle práci nejtěžší,“ podotkl Novák.

A tahle strategie má evidentně úspěch, alespoň co se týče spojení Novák – Sáblíková. Ovšem jen u toho nehodlá úspěšný kouč zůstat. S olympijskou vítězkou trénují už další juniorky.

Nejlepším českým trenérem za rok 2013 je Petr Novák, kouč Martiny Sáblíkové

Číst článek

„Dalších deset závodníků jsem měl v Novém Městě, nabral jsem nové lidi a chci vybudovat tým, který bude mít budoucnost. Jsou mezi námi i šestiletí,“ prozrazuje Novák, kterému se vyplatilo, že u rychlobruslení zůstal i začátkem 90. let.

„Každý začal podnikat, já jsem u rychlobruslení vytrval a využil jsem možnosti, že můžeme začít jezdit na rychlé dráhy do západní Evropy. Kamarádi mě od tohoto sportu odrazovali, říkali, že mě to nikdy živit nebude. V Soči jsem si uvědomil, že jeden a půl milionu není vzduch, to je přece něco,“ narážel Novák na počet lidí, kteří vnímali olympijské závody jeho svěřenkyně Martiny Sáblíkové.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme