Editoři Le Monde odmítají chystanou reorganizaci a chtějí odejít. Deník je v krizi

Sedm z jedenácti editorů renomovaného francouzského deníku Le Monde rezignovalo na svou funkci a chce odejít. Nesouhlasí totiž s manažerskou politikou listu. Její součástí je také propouštění. Le Monde je dalším v řadě francouzských deníků, který je v krizi kvůli klesajícímu nákladu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny

Noviny | Foto: stock exchange

Editoři mají pro svůj plánovaný odchod dva důvody: jednak jsou nespokojení se sérií rozsáhlých opatření, a pak se neodkážou identifikovat s nastavenou hlavní linií listu, ve které je podle jejich slov navíc těžké se orientovat, protože silně vázne komunikace.

Reorganizace v médiích ale nejsou dominantou jen deníku Le Monde. Postupně k nim docházejí i další, zejména tištěná francouzská periodika, jejichž náklady klesají a redakce tak nutně sahají k úsporným opatřením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krizi deníku Le Monde mluvil spolupracovník Českého rozhlasu v Francii Jan Šmíd

S deníkem Le Monde to jde poněkud z kopce od doby, kdy ve své kanceláři v roce 2012 zemřel velmi oblíbený šéfredaktor Érik Izraelewicz a nahradila ho Natalie Nougayrède, se kterou je podle redaktorů obtížná komunikace.

Le Monde už není pouhým tištěným deníkem. Snaží se zasahovat i do dalších oblastí současné žurnalistiky. Zaměřuje se tak na internetové zpravodajství či akcentuje vizuální stránku, a tak dokonce funguje i Le Monde TV.

Jan Šmíd, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme