Začátek MS v Minsku připadl na oslavy Dne vítězství. Slavil tam i americký komunista

Bělorusko chce během hokejového šampionátu také propagovat svoji kulturu a historii. Fanoušci se tak mohli například zúčastnit oslav konce války, vyfotit se s veterány nebo účastníky slavnostního průvodu. A potkat i výjimečný úkaz – komunismu oddaného Američana s portrétem Lenina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy Dne vítězství v Minsku se shodovaly se dnem začátku hokejového mistrovství světa

Oslavy Dne vítězství v Minsku se shodovaly se dnem začátku hokejového mistrovství světa | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Oslavy konce druhé světové války jsou v Minsku velkou událostí. Lidé mají volno hned tři dny. Hlavní roli hrají samozřejmě veteráni, ke kterým přichází úplně neznámí lidé a darují jim červené karafiáty.

„Chceme tímto vzdát hold našim dědům a pradědům, kteří bojovali za svobodu pro příští generace. Konkrétně nevíme, kde zrovna tito veteráni bojovali, ale květiny si zaslouží,“ říká mi student. A starší pan s odznaky a vyznamenáními si od něj bere karafiát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také oslav Dne vítězství se v dějišti hokejového mistrovství světa zúčastnil reportér Petr Vavrouška

„Je to za to, že jsme zvítězili a porazili fašismus. Mimochodem vy Češi jste také bojovali proti nám na straně Němců,“ zaskočil mě svým nečekaným výkladem historie veterán.

Říká, že je mu pětasedmdesát let, což časově nesedí nějak. Na konci války by mu bylo totiž šest let.

Dalším překvapením je vousatý mladý muž, který drží v ruce sovětskou vlajku a portrét Lenina se Stalinem. Navíc rusky moc neumí.

Tento čtyřicetiletý Američan už léta žije v Bělorusku. „Podporuji komunismus, reálný socialismus. Kapitalismus má totiž na svědomí miliony mrtvých, chudobu a války,“ tvrdí mi cizinec.

Miliony obětí muže, jehož fotku drží nad hlavou, ho nijak neznepokojují. „Nemám rád Stalina, nejsem jeho velkým fanouškem, ale Lenina podporuji," přiznává Američan.

Čeští fanoušci se zúčastnili oslav Dne vítězství v Minsku | Foto: Petr Vavrouška

Průvod městem si nenechali ujít ani čeští hokejoví fanoušci, kteří už dorazili do Minska na šampionát.

„Tak já vím od rodičů, jak ty průvody kdysi vypadaly a teď budu mít možnost to zažít a vidět na vlastní oči,“ raduje se mladý student.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme