V Německu se zvýší pokuty za dopravní přestupky, volání za jízdy přijde na 60 eur

Německé řidiče čekají od zítřka výrazné změny. Zvyšují se totiž pokuty za přestupky, což se dotkne i zahraničních motoristů, a také začne platit nový bodový systém, který je mnohem přísnější než doposud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řidič

řidič | Foto: stock exchange

Například telefonování za jízdy přijde řidiče v Německu od května místo dosavadních 40 na 60 eur.

Pokud by někdo neuposlechl policejní výzvu k zastavení, zaplatí 70 eur. Kdo by vjel do ekologické zóny bez platné plakety nebo pokud by ji vůbec neměl, bude ho to stát 60 eur.

Už teď se ekologická známka rozšiřuje do stále většího počtu měst, platí ve více než padesáti. Například i v Drážďanech, které jsou oblíbenou nákupní destinací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co se mají čeští řidiči při cestách do Německa připravit, informovala zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Vysoké pokuty nehrozí pouze řidičům osobních aut, ale i kamionů. Tam například nedodržování bezpečné vzdálenosti 50 metrů od zítřka přijde až na 120 eur.

Místo 18 bodů jen 8

Německé řidiče vedle vyšších pokut čeká i snížení počtu bodů v bodovém systému. Mluví se o největší reformě za posledních 50 let.

Hlavní rozdíl mezi starým a novým bodovým systémem spočívá v tom, že k odebrání řidičského průkazu do dneška musel řidič nasbírat 18 bodů, od května už to bude jen 8.

V rámci nového systému by ale policie měla udělovat trestné body pouze při závažnějších přestupcích. K odmazání jednoho trestného bodu bude řidič muset absolvovat školení nebo kurz v autoškole, do této chvíle se mu tímto odmazaly body tři.

Němci ke změně přistoupili, protože se jim dosavadní bodový systém zdál málo účinný. Tvrdí, že nový by měl vést k větší bezpečnosti, měl by být přehlednější, spravedlivější a transparentnější. Zároveň říkají, že by měl snížit byrokracii.

Klára Stejskalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme