Bývalé smetiště v Bohumíně se s pomocí eurodotací mění v odpočinkovou zónu

V Bohumíně vymysleli originální způsob, jak využít místo po bývalé skládce. Nevábnou lokalitu poblíž chemičky osázeli zahradníci stovkami stromů, a lidé si tak mohou užít netradiční procházku s výhledem na tovární komíny. Radnice na projekt získala evropské dotace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svah byl vyčištěn od papírů i plastů a teď ho zahrnují pilinami

Svah byl vyčištěn od papírů i plastů a teď ho zahrnují pilinami | Foto: Městský úřad Bohumín

Na 800 nových stromů má přispět k čistšímu ovzduší a zároveň ochránit vznikající odpočinkovou zónu od ruchu okolí.

„Zeleň tím, že na jaře pustí listí, vytváří nějakou izolaci proti výrobnímu hluku. Dělá to clonu jednak vizuální, jednak ruchovou. Člověk se přeci jenom pár metrů za továrnou cítí jak v úplně jiném prostředí,“ přibližuje Jan Jeziorský z městského úřadu.

Radnice vybudovala také dřevěné lávky a schůdky. „Bývalá skládka při rekultivaci narostla tím, že na ni byla navezena zemina. Takže byly vybudovány schůdky, které překlenou výškový rozdíl,“ vysvětluje Pavel Čempěl z bohumínské radnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na netradiční procházku vyrazila i reportérka Andrea Čánová

Až se okolí zazelená, bude to podle něj ideální místo na procházku. „Je to romantika na pozadí komínů. Pražáci to vyloženě vyhledávají, tak proč by turisté z jiných měst nepřišli na romantickou procházku do nově vysázeného lesa na pozadí komínů,“ dodává.

Svah dává do pořádku muž s hráběmi. 53letý Luboš je nezaměstnaný, teď ale pracuje u bohumínských veřejných služeb.

„Vyčistili jsme to všechno od papírů a plastů a teďka se to zahrnuje pilinami. Je to tady pěknější. Vím, že tady byla skládka, tak to muselo být asi otřesné,“ říká.

Na bývalé skládce v Bohumíně vzniká odpočinková zóna | Foto: Městský úřad Bohumín

Zvětšit mapu

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme