Více než milion poutníků v Římě čeká na svatořečení papežů

Dvě miliardy lidí budou v televizi a na internetu sledovat dnešní svatořečení Jana XXIII. a Jana Pavla II. Přímo v Římě a ve Vatikánu se pak kanonizace obou papežů zúčastní nejméně milion věřících, mezi kterými převažují Italové a Poláci. Kromě současné hlavy římsko-katolické církve Františka se má svatořečení účastnit i emeritní papež Benedikt XVI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řím se chystá na svatořečení papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II. (26. 4. 2014)

Řím se chystá na svatořečení papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II. (26. 4. 2014) | Foto: Robert Mikoláš

Velká část poutníků je z rodného Polska Jana Pavla II. Ten byl známý svou neformálností a smyslem pro humor. Do historie ale vstoupil kvůli svým snahám o přiblížení katolické církve dalším náboženstvím i nevěřícím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Životopisy Jana Pavla II. a Jana XXIII. připravil redaktor Viktor Daněk

„On navázal na své předchůdce, kteří s tím náboženským dialogem začali. Byl prvním papežem, který vstoupil do muslimské mešity. V Assisi uspořádal mezináboženská setkávání, kde se setkávali nejen všechny křesťanské církve, tradiční náboženství jako židé a muslimové, ale byli tam i různí budhisté a podobně,“ vysvětluje Markéta Šindelářová z redakce náboženského vysílání.

Jan Pavel II. měl blízko i k Česku. Při svých návštěvách okouzloval svojí plynulou češtinou. Během svého papežství také svatořečil hned tři Čechy a Češky, jako první Anežku Českou. Ta na své svatořečení čekala více než 700 let.

Jako římský biskup sloužil Jan Pavel II. 27 let. Přežil přitom dokonce i atentát. Zemřel před devíti lety v nedožitých 85 letech.

„Jana Pavla II. znám od doby, co se stal papežem a vždy byl člověkem, který inspiroval ostatní. Cítím se hrozně dojatá a zároveň šťastná, že jsem tady,“ svěřuje se křesťanka z Demokratické republiky Kongo oblečená do šatů posetých vyobrazeními obou papežů.

Osobnost Jana Pavla II. uctívají hlavně věřící ze střední Evropy. „Působil a působí velmi charizmaticky, stačí se jen podívat na jeho fotku a člověk má takový pokoj v duši,“ hodnotí ho mladá Slovenka. Stejně jako mnoho dalších se rozhodla přenocovat na ulici přímo ve Vatikánu, aby si zajistila možnost být co nejblíže obřadu svatořečení.

Jan XXIII.: Papež reformátor

Domácí Itálové jsou naopak nadšení svatořečením Jana XXIII. Občanským jménem Angelo Giuseppe Roncalli byl totiž Ital. Proslavil se jako papež - reformátor. Svolal totiž takzvaný II. vatikánský koncil, který církev zmodernizoval.

„Praktickými důsledky bylo, že se začala po koncilu sloužit liturgie v národních jazycích, ne latinsky, jak to bylo před tím. Obrátili se například kněží, kteří byli předtím obráceni čelem k oltáři, čelem k lidu a podobně,“ vysvětluje Markéta Šindelářová.

Koncil zasedal tři roky. Jan XXIII. proslul také bojem za lidská práva a chtěl ukončení závodů ve zbrojení. Po jeho intervenci do Karibské krize se konflikt dvou jaderných velmocí začal uklidňovat.

U Jana XXIII. postačilo ke svatořečení oproti zvyklosti uznání jediného zázraku.

Kanonizace papežů | Foto: Český rozhlas

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme