Stropnický předloží vládě návrh na prodloužení české vojenské mise v Mali

Na návrh ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO dnes vláda projedná prodloužení mise českých vojáků v Mali. Podle plánu by tam české jednotky měly být do června, návrh ale počítá s jejich působením do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku | Zdroj: ČTK

Podle ministra obrany Martina Stropnického je mise v Mali potřebná a čeští vojáci tam odvádějí dobrou práci. „To, že se konflikt nerozšiřuje, že se ho daří stabilizovat a že se podílejí na výcviku místních vojáků, to jsou určitě dobré věci,“ říká.

„Pro řadu lidí u nás je to možná trošku vzdálený potencionální konflikt, ale je to zhruba stejně vzdálené jako Afghánistán,“ přibližuje ministr.

Pomoc českých vojáků tamním jednotkám Stropnický prosazuje kvůli rostoucímu vlivu náboženských extremistů.

„Především se jedná o určité extremistické skupiny, většinou islámské. Jedna z nich je dokonce napojená na Al Káidu. Jde o potenciální nebezpečí i pro země naší zeměpisné šířky,“ vysvětluje ministr.

Tomáš Bystrý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme