Na jihu Čech nechtějí lidé pracovat na směny. Ani kuchaři a prodavači, o které je na trhu práce zájem

Míra nezaměstnanosti na jihu Čech znovu poklesla. V dubnu se zastavila na 6,8 procenta. V jižních Čechách je třetí nejnižší míra nezaměstnanosti, stejně jako ve Středočeském kraji. Lepší skóre má trvale Praha a také Plzeňský kraj. Nabídka pracovních míst se ale často nepotkává s poptávkou, lidé například nechtějí pracovat na směny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacienti v českolipské nemocnici dostávají k jídlu i masové špízy

Pacienti v českolipské nemocnici dostávají k jídlu i masové špízy | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Statistiky ukazují, že právě o práci ve směnném provozu není mezi Jihočechy velký zájem. Taková místa jsou ale často na trhu práce k dispozici.

„Tradičně jsme zaznamenávali největší zájem o profese kuchaře, řidiče aut převážně v dálkové nákladní dopravě, prodavače do směnných provozů a kvalifikované strojírenské profese,“ říká analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Nezaměstnanost v dubnu 2014
Celkově v České republice klesnul v dubnu podíl nezaměstnaných 0,4 procentního bodu na 7,9 procenta. Pokles nezaměstnanosti je na jaře pravidelný a souvisí se zahájením sezonních prací.
Zdroj: ČTK

Kuchaři a prodavači, kteří práci hledají, chtějí raději pracovat v jednosměnném provozu. Nabídka se proto s poptávkou moc nepoptává.

Se začátkem stavební sezony roste počet volných míst v různých oborech stavebnictví. Nejméně nezaměstnaných je na Prachaticku (5,5 procenta), naopak nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě na Českokrumlovsku (9,4 procenta). Nejvíce poklesla míra nezaměstnanosti na Jindřichohradecku.

Nezaměstnanost v Česku klesla v dubnu pod 8 procent. Inflace mírně vzrostla

Číst článek

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme