Studentům, kteří kouří před školami v České Lípě, hrozí pokuta až tisíc korun

Před největší střední školou v České Lípě ráno a dopoledne postávají desítky studentů s cigaretou. Několikrát za den je kontroluje městská policie, jestli nekouří na pozemku školy, i to, jestli jim už bylo osmnáct. Není nic výjimečného, když v hloučku načapají kuřáka marihuany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na chodníku před českolipskou střední školou je namalovaný symbol zákazu kouření

Na chodníku před českolipskou střední školou je namalovaný symbol zákazu kouření | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Víte, že tento podchod vždycky flastrujeme. Co mi na to povíte? Máte občanku? Kouříte na pozemku školy, za to je pokuta až tisíc korun,“ upozorňuje jeden ze strážníků.

Na kontrole kuřáků před střední školou nachytali českolipští městští policisté i několik nezletilých. Pro kontrolujícího strážníka to nebylo s některými z nich první setkání.

„Tebe už jsem kontroloval. Ty jsi dostal i flastr,“ podivuje se. Sedmnáctiletý kuřák si cigarety nekoupil. Dostal je od kamaráda. Jeho jméno říct nechce. Na místě bude kouřit dál i s rizikem dalších kontrol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před českolipskou střední školou natáčel o zákazu kouření Tomáš Mařas

„Nezletilým podle tabákového zákona nehrozí nic. Tady bude postižený prodejce, proto jsme se ptali, kde k tomu přišel,“ vysvětluje jeden z kontrolujících strážníků Pavel Morc.

Českolipská městská policie provádí kontroly nezletilých kuřáků před školami i několikrát za den. Podle zástupce ředitele českolipských strážníků Antonína Doležala ale není vůbec snadné dopátrat se toho, kdo nezletilému cigarety prodal nebo dal.

„Případy, kdy se to podaří během roku, by se daly spočítat na dvou rukách. Osoby pod věkovou hranicí osmnácti let většinou uvedou, že cigarety dostaly od někoho, neví, jak se jmenuje, nebo prostě k věci nevypovídají.“

Marihuana není výjimkou

Před školami nejsou jen neplnoletí kuřáci cigaret. „Máme evidované případy, kdy jsme mladistvé přistihli při kouření marihuany. Není to tak ojedinělé,“ podotýká Doležal.

Podle ředitele střední odborné školy v České Lípě Milana Kubáta seznamují žáky při nástupu do školy s protikuřáckým zákonem i školním řádem, včetně následků za jejich neuposlechnutí. To se ale často míjí účinkem.

„U nás kouří asi 75 procent žáků. Ta účinnost je ale velmi slabá.“ O tom, že si žáci občas zakouří marihuanu, si nedělá Kubát iluze.

„Osobně jsem se s tím nesetkal. Při podezření, že se děje něco v parčíku před naší školou, že by tam mohlo dojít k případnému prodávání marihuany nebo distribuci nějaké drogy, voláme buď městskou, nebo státní policii.“

Případy, kdy strážníci přistihnou kuřáka marihuany, předávají k dalšímu šetření státní policii.

Kouření v areálu českolipské střední školy zapovídají i informace na nástěnce | Foto: Tomáš Mařas

Simona Bartošová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme