Britský vicepremiér si přeje odluku státu a církve. Královna by tak přišla o roli hlavy anglikánské církve

Náboženské otázky se tento týden staly nečekaně hlavním tématem britské politiky. Premiér David Cameron napřed rozproudil debatu výroky o „Británii coby křesťanské zemi". Teď ho překonal vicepremiér Nick Clegg, který řekl, že si umí představit odluku anglikánské církve od státu. To by znamenalo zbourat jeden z pilířů ostrovní monarchie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg

Britský vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg | Zdroj: ČTK

Odluka státu a církve je tradiční téma liberálních demokratů, menšího koaličního partnera konzervativců, i samotného Nicka Clegga. Je to ale poprvé od roku 2010, co jsou liberálové ve vládě, kdy něco takového zaznělo. Sám Nick Clegg je ateista, jeho žena je katolička a také jejich tři děti jsou vychovávané coby katolíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky Nicka Clegga zaujaly londýnského zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška

Daily Telegraph uvádí, že Clegg je nejvýše postaveným britským politikem moderní doby, který si odluku státu a anglikánské církve troufl zmínit. Clegg to prezentoval coby svůj postoj v pravidelném okénku na rozhlasové stanici LBC, a nikoli jako vládní návrh. Odluka by podle něj byla lepší hlavně pro samotnou anglikánskou církev, která je prý ve spojení se státem příliš „ohraničená“.

Jen pár hodin po Cleggovi se přihlásil o slovo britský premiér David Cameron, který řekl, že něco takového není slučitelné s postoji Konzervativní strany a že současná vláda takovou změnu zavádět nebude.

Odluka by znamenala konec uspořádání, které platí od roku 1534, kdy Jindřich VIII. odmítl svrchovanou autoritu katolické církve. Královna Alžběta II. je dnes nejvyšším guvernérem anglikánské církve a z jejího titulu by podle Cleggových představ měla nejspíš zmizet i formulka „Defender of the Faith“, tedy obránce víry.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme