Egyptský soud posílá na smrt 682 islamistů za loňské násilnosti

V Egyptě padl další tvrdý rozsudek proti islamistům, kteří se účastnili protivládních demonstrací. Zatím nepravomocně porota odsoudila k smrti 682 stoupenců Muslimského bratrstva. Mezi nimi je i jeden z bývalých lídrů islamistického hnutí Muhammad Badí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud se stoupenci Muslimského bratrstva v egyptské Alexandrii

Soud se stoupenci Muslimského bratrstva v egyptské Alexandrii | Zdroj: Reuters

Odsouzení, z nichž pouze 50 je ve vazbě a ostatní na útěku, se mohou odvolat.

„Soud má svrchované právo uložit trest a nikdo o tom nemůže polemizovat. Odvolací soud však musí vyslechnout všechny argumenty.“

„Pokud soud porušil právo nebo někdo manipuloval s dokumenty, nařídí se nové projednání,“ řekl předseda odvolacího soudu Ahmed al Maraghy.

První hromadný rozsudek nad 529 islamisty vynesl soud v březnu. Tento verdikt dnes soudce zmírnil na doživotí pro 492 z nich a potvrdil pro 37 zbývajících.

Muslimské bratrstvo se po loňském převratu dostalo na seznam teroristických organizací. Tisíce jeho stoupenců čelí obvinění z podněcování násilí a sabotáží během vlny protestů, která se rozšířila po celém Egyptě po sesazení prezidenta Muhammada Mursího armádou.

Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí (druhý zprava) | Foto: Reuters

Před soudem stojí i samotný Mursí, který byl dříve rovněž členem Muslimského bratrstva. Soud svrženého prezidenta viní z přípravy teroristických útoků v Egyptě.

„Na předchozím jednání jste nás žádali, abychom byli seriozní. Obhajoba však neví, jak to udělat, když se ani nemůže setkat s obviněným,“ prohlásil před soudem Mursího obhájce Mohammed al Damaty.

Mursí může jednání sledovat pouze z odhlučněné zamřížované místnosti.

mta, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme