Zima bez sněhu hoteliéry na Vysočině téměř zruinovala. Doufají v lepší léto

Turistický ruch na Vysočině se zatím zcela nevzpamatoval ze zimní sezony, který byla podle tamních hoteliérů katastrofální. Jednotlivě odhadují ztráty na tržbách na stovky tisíc korun. Návštěvnost ve Ždárských vrších klesla až o 60 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysočina - CHKO Žďárské vrchy

Vysočina - CHKO Žďárské vrchy | Foto: Michal Malý

Nejvíc turistů ubylo na Novoměstsku. Jak ale říká vedoucí tamního infocentra Jitka Svojanovská, turistický ruch úplně neutichl. Někteří lidé vyměnili lyže za trekové boty.

„Našla se spousta těch, kteří si našli náhradní program. Využili nejen klasické značené turistické stezky, ale dokonce i naše nové stezky, které jsme pro pěší turisty vybudovali v lese Ochoza. Přijížděli ne v tom množství, jak jsme zvyklí, pokles tam určitě byl o několik desítek procent,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hotely na Vysočině se stále vzpamatovávají ze špatné zimy. Nejhůř jsou na tom provozovatelé ubytování na Novoměstsku, kde natáčel redaktor Michal Malý

Nejhůř jsou na tom provozovatelé ubytování na Novoměstsku. Pokles tržeb a úbytek turistů tam odhadují až na 60 procent. Do teď se prý z toho nevzpamatovali. Ani na jaře totiž turistů moc nejezdí.

„Zatím počasí sice vypadá příjemně, ale ještě moc příjemné není. Počítáme s tím, že spíš na konci května nebo v půlce června by se to mohlo začít obracet. Dneska je to takové napůl. Doufejme, že se letní sezóna povede a že nám to trošku vynahradí,“ doufá hoteliér Pavel Lorenz z Maršovic.

Záchranou je pro hoteliéry na Vysočině Světový pohár Horských kol. Alespoň v to doufají. Kvůli horským kolům míří na Novoměstsko už teď první turisté.

„Můj syn tady pojede koncem května světový pohár. Dnes si jel projekt trať s kamarádem a já jsem si s nimi udělala výlet. Libí se mi tady a myslím si, že ten areál je pro lidi tady úžasný,“ říká Marie Vobecká.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme