Poslanci projednají kompenzaci za zrušení poplatků při pobytu v nemocnici

Poslanci projednají návrh na zvýšení plateb za děti, důchodce a nezaměstnané, tedy za takzvané státní pojištěnce. Opatření by mělo ještě letos přidat do zdravotnictví přes dvě miliardy korun a pokrýt výpadek příjmů nemocnic po zrušení poplatků za hospitalizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD věří, že návrh se podaří schválit zrychleně hned v úvodním čtení.

„Předpokládám, že záměr, který jsme měli tak, aby k 1. 7. byla norma účinná, nastane,“ říká Svatopluk Němeček a pokračuje:

„V tom případě tam jsou určeny lhůty, že hned ten následující měsíc – to znamená v červenci – zdravotní pojišťovny doplatí nemocnicím výpadek poplatků za předcházejícího půl roku plus za červenec. Poté již to bude následovat pravidelně každý měsíc.“

Opoziční ODS bude podle předsedy svých poslanců Zbyňka Stanjury jednoznačně proti.

„Je jasně vidět, že náklady chybí, a ti, kteří byli proti znovuzavedení, dneska tu povinnost jenom vezmou od jiných daňových poplatníků. Myslím, že jsou to reálné peníze, které nemocnice potřebují. Nicméně cesta, že si je platil přímo pacient, byla lepší,“ dodává Zbyněk Stanjura.

Návrh dnes podpoří i opoziční KSČM.

„Už v minulém období jsme prosadili usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se vláda vyzývala, aby navýšila platbu na státní pojištěnce. Je to v souladu s naší zdravotnickou politikou, takže s tím skutečně nemáme problém,“ uvádí šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Jana Čermáková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme