Intervence ČNB proti silné koruně zřejmě potrvá déle, než se čekalo

Bankovní rada České národní banky dnes opět ponechala úrokové sazby na historických minimech. Bude také pokračovat v režimu devizových intervencí proti silné koruně. Ty zřejmě potrvají déle, než se předpokládalo. Původně měla centrální banka tento režim opustit na začátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Centrální banka bude pokračovat v úsilí udržet kurz české měny kolem úrovně 27 korun za euro. Pokud by koruna chtěla posilovat, banka bude dál intervenovat na devizovém trhu. To znamená, že bude prodávat koruny a nakupovat cizí měny.

Na druhou stranu, pokud by koruna oslabovala přes sledovanou úroveň, centrální banka nezasáhne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutích Bankovní rady ČNB informovala Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

Navíc se bankovní rada shodla na tom, že zřejmě bude intervenovat proti silné koruně delší dobu, než původně předpokládala, tedy déle než do prvního čtvrtletí příštího roku.

Přesné odpovědi na otázku, kdy tedy ČNB s devizovými intervencemi skončí, se guvernér Miroslav Singer vyhnul:

„My jsme se tomu věnovali především ve vztahu k prognóze, která stále předpokládá opuštění toho kurzového závazku v prvním kvartále, nebo na počátku roku.“

„To znamená, že jsme se spíše kvalitativně vymezili a řekli jsme, že se nám nezdá, že inflační tlaky v tu dobu budou tak vysoké, aby opravňovaly opuštění toho využívání kurzu pro měnové uvolňování s takovou mírou jistoty, že nebude potřeba,“ řekl guvernér centrální banky.

ČNB ve své nové prognóze konstatuje, že hladinu 27 korun stanovila správně. Odhaduje také, že nebudou sílit protiinflační tendence. To je důležité, protože snaha o oslabení koruny byla vedena právě cílem zabránit deflaci, tedy poklesu růstu cen.

Ekonomika podle odhadu poroste víc

Banka také zlepšila odhad vývoje české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos nově čeká růst HDP o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Průměrná inflace letos dosáhne 0,8 procenta, v příštím roce se zvýší na 2,2 procenta.

Ekonomice se bude lépe dařit díky tomu, že poroste poptávka u nás i v zahraničí, vzrostou investice státní i soukromé sféry, poroste zaměstnanost a dokonce i průměrné mzdy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme