Maturitu bez studia na mladoboleslavské střední škole prověří inspekce

Školní inspekce prověří soukromou střední školu Spektrum v Mladé Boleslavi, která nabízí maturitu bez studia. Na případ upozornil Radiožurnál. Zákon sice umožňuje takový způsob maturity, ale ve zcela výjimečných případech. Zájemci ovšem musejí majiteli školy zaplatit 54 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zájemci o maturitu bez studia musí nejdříve udělat několik desítek zkoušek, které za normálních okolností skládají středoškoláci během čtyřletého studia.

„Ještě před tím, než by vůbec byl přihlášen k maturitní zkoušce, musí vykonat všechny zkoušky za všechny ročníky ze všech předmětů, které pro daný obor stanovuje školní vzdělávací program,“ upřesňuje ředitelka ekonomicko-podnikatelské školy Spektrum Alexandra Varclová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soukromá střední škola nabízí maturitu bez studia. Hosty Stalos e dnes byli ředitelka školy Spektrum Alexandra Varclová a předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn

Jak dlouho by celý proces mohl trvat, záleží podle ní na schopnostech, znalostech a dovednostech konkrétního uchazeče.

„Výhodou je to pro lidi, kteří už na nějaké střední škole studovali nebo přicházejí ze zahraničí, kde studovali školu, která nebyla uznána naším ministerstvem školství. Takže pak nemohou nastoupit na vysokou školu,“ vysvětluje.

Varclová upozorňuje, že uvedený způsob maturity je zákonem umožněn už 10 let. „Sami jsme ho připravovali 8 let,“ dodává.

„Možná to vyhovuje zákonu, ale nevyhovuje tomu, k čemu by měla sloužit škola,“ říká předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

Záměr podle něj směřuje spíše k tomu, aby se škola stala centrem přezkoušení. „Jakýmsi atestačním orgánem, což určitě není smyslem, ke kterému byly školy zřízeny. Je to celé špatně,“ míní Kuhn.

Vše se chystá prověřit školní inspekce

„Kvalitu přístupových zkoušek i bezchybnost provádění samotných maturitních zkoušek bude prověřovat Česká školní inspekce,“ uvádí náměstek ministra školství pro vzdělávání Jindřich Fryč.

Mladoboleslavská soukromá škola nabízí maturitu bez studia. Za 54 tisíc korun

Číst článek

Majitelka soukromé střední školy Alena Varhanová s tím počítá. Prý to mají tak naplánované a 54 tisíc korun je poplatek za to, že škola ví, jak na to.

„To je práce, kterou jsme pro něj udělali a kterou on si jako službu u nás zaplatí,“ říká Varhanová.

Maturitu bez studia vyhlásila střední škola vůbec poprvé a plánuje ji na září letošního roku. Zatím prý eviduje 70 vážných zájemců. „Mnoho lidí se poptává, vyžadují si bližší informace. Protože jsme zatím jediná škola, která tuto variantu nabízí. Ale zatím se nikdo oficiálně nepřihlásil,“ upřesňuje ředitelka soukromé střední školy Spektrum Alexandra Varclová.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme