Informace na naučných turistických stezkách lze číst i v chytrých telefonech

Připojení k internetu se dnes hodí, i když jdete na výlet do lesa. Třeba v národním parku České Švýcarsko se lidé díky chytrým telefonům mohou na naučných stezkách dozvědět, proč už v lesích národního parku netokají tetřevi, k čemu sloužily dehtárny a milíře, nebo kdy tam vypukl největší požár. S pomocí GPS navigace se také podívají na místa, o kterých se nepíše ani v turistických průvodcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zázemí pro výletníky

Zázemí pro výletníky | Foto: Romana Kostohryzová

Před turistickým infocentrem v Jetřichovicích se dvě aktivní maminky Stáňa a Andrea chystají i s dětmi projít novou osmikilometrovou naučnou stezku národním parkem. Tahle je ale jiná než ostatní.

Informace si totiž turisté nepřečtou na velkých tabulích, ale přímo ve svém mobilním telefonu, a to díky malému, zvláštnímu černobílému čtverečku, kterému se říká QR kód a který najdou na jednotlivých stanovištích. Stačí jen stáhnout zdarma aplikaci, která umí kód přečíst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využití chytrých telefonů na naučných stezkách informovala reportérka Iva Zítková

Pomocí telefonu už pak na naučné stezce, která vede z Jetřichovic směrem na Tokáň a další vyhlídky, zodpoví několik soutěžních otázek a zjistí o každé zastávce na stezce spoustu zajímavostí. Podle dětí je to mnohem větší zábava.

Mobil se jim bude hodit ještě z jednoho důvodu. Patří totiž k šesti milionům lidí na světě, kteří dělají geocaching. V přírodě na zajímavých místech hledají malé schránky s poklady pomocí souřadnic GPS.

„To si také stáhnete aplikaci, načtete si vše o tom místě, kde to je, a pak hledáte. Vždy je to na místech, která se k něčemu vážou, jsou něčím zajímavá a lidé to ani nevědí,“ vysvětlují maminky.

Schránek s pokladem je jen v Ústeckém kraji několik tisíc. Na celém světě jich jsou už více než dva miliony. Virtuální stezkou národního parku je možné projít už teď. Oficiální spuštění ale správa parku plánuje na 17. května.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme