Belgičané jsou zastánci evropské integrace, podle nich převažují výhody

Volby do Evropského parlamentu, který sídlí ve Štrasburku, se budou konat už 23. a 24. května. Většina evropských institucí však sídlí v Bruselu, kde také žijí tisíce evropských úředníků nebo novinářů. Sami Belgičané přistupují k evropské integraci pozitivně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: European Commission Audiovisual service

Například Julie Viaenneová si pochvaluje výhody eura. Při cestování si nemusí měnit peníze a bezpečnostní firma, pro kterou pracuje, díky jednotné měně hodně ušetří.

„Žádné nevýhody vlastně nevidím. Možná jen to, že musíme půjčovat zemím jako Španělsko nebo Řecko. Ale to prostě patří k tomu, že jsme členy společenství,“ myslí si Viaenneová.

Trochu si stěžuje jen na to, že lidé toho o evropských institucích moc nevědí. Příliš se o to nestarají, ale chyba je podle ní i na straně evropských úředníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Belgičané staví k evropské integraci, zjistil zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska

„Evropské instituce v Bruselu, to je svět sám pro sebe. Lidé podle mě nevědí, co má na starosti Rada, co Parlament a co Komise. Nevědí, co instituce vlastně konkrétně dělají,“ konstatuje Julie.

„Belgie je malá země, sice s velkým potenciálem, ale jsme silně závislí na obchodu s ostatními. Proto je pro nás důležité mít pevné vazby s evropským trhem,“ přidává svůj názor Jurgen Janssen, který pracuje v Nové Lovani, stejně jako mnoho obyvatel Bruselu.

Belgická ekonomika je s Evropou provázaná podobně jako ta česká, takže jednotný evropský trh nutně potřebuje. V bohatších zemích se ale objevují stížnosti na to, že jim pracovníci z chudších zemí nebo ze států mimo unii berou práci.

„Některé oblasti ve Francii, Německu nebo Británii jsou tak multikulturní, že vůbec není jisté, jestli se v nich podaří zachovat určitou rovnováhu. To je pro mě negativní, ale taková je prostě dnes realita,“ shrnuje to Janssen.

Podle něj je volný pohyb lidí jednoznačně pozitivní a politici by ho neměli omezovat, ale snažit se řešit jeho některé důsledky. Jurgenova firma podniká i v Česku a on sám tak nějakou dobu působil třeba v Teplicích.

„Jsem přesvědčeným Evropanem. Narodil jsem se sice v Bruselu a pořád tady žiju, ale cítím se jako Evropan,“ říká hrdě.

Belgičané si občas stěžují na vysoké ceny nebo nárůst imigrantů, Evropskou unii a její další integraci ale většinou jednoznačně podporují.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme