Pro použití zastavovacích pásů prý chybí policistům jasná pravidla

Policie nevyužívá všechny možné prostředky k zastavení ujíždějících řidičů. Tvrdí to policejní odboráři, řadoví policisté i někteří poslanci. Policejní prezidium přitom slibuje nápravu už několik let. Novou debatu na toto téma vyprovokovala nedávná nehoda na Mělnicku, při které ujíždějící zdrogovaný řidič srazil a zabil mladou policistku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot)

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Šéf Úsvitu Tomio Okamura na sociálních sítích upozornil, že při zásazích chybí zákonem povolené zastavovací pásy.

Ty jsou podle poslance za KSČM a předsedy podvýboru pro policii Zdeňka Ondráčka někdy šetrnějším a účinnějším prostředkem k násilnému zastavení vozidla než například střelba nebo hradba vozidel.

Léta už ale pomůcka, která dokáže zničit pneumatiky, leží ve skladech, píše Ondráček v interpelaci pro ministra vnitra Milana Chovance. Policisté se prý zastavovací pásy bojí používat, protože nejsou stanovena pevná pravidla. „Není pořádný závazný pokyn a jejich využívání je víceméně nemožné,“ vysvětluje Ondráček.

Auta zastaví vedle pásů i sítě na pneumatiky

Odboráři podali podnět na zařazení zastavovacích pásů do praxe už v lednu. Tehdejší policejní prezident Petr Lessy jim v oficiálním dopise, který má Český rozhlas k dispozici, odpověděl, že nedostatek uznává a připravuje se nová metodika, tedy pravidla na používání pásů. Jenže to už policie slibuje několik let. A ani slib daný odborářům z Unie bezpečnostních složek nesplnila.

„Do současné doby UBS nebyla vyrozuměna o tom, že by došlo k nápravě,“ potvrdil místopředseda unie Miroslav Mroščák. Zároveň ale dodal, že náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek odbory při včerejším jednání ujistil o tom, že vedení policie na věci pracuje.

To dnes potvrdil policejní prezident Tomáš Tuhý, který chce nová pravidla pro používání zastavovacích pásů a dalších donucovacích prostředků představit příští týden.

„Ta metodika jasně ukazuje způsoby používání těchto prostředků a samozřejmě pracujeme i s dalšími novými formami, například sítě, které by měly zablokovat kola ujíždějícím vozidlům,“ řekl. Vedle toho chce policie nakoupit nové typy zastavovacích pásů po vzoru Německa.

Vnitro je pro. Nemůžeme řidiče honit, uznává

Ministr vnitra Milan Chovanec zavedení pásů podporuje. Jak sám řekl, je to nutné zvlášť poté, co se při množících se policejních honičkách zranilo několik policistů a jedna policistka dokonce přišla o život.

„Policie musí začít více chránit své příslušníky a řádné občany. Donucovací pásy jsou potřeba. Nemáme silnice jako ve Spojených státech, aby se policie mohla s výtečníkem honit a zastavovat ho tím, že do něj bude narážet zprava zleva,“ zdůraznil.

Chovanec chce zajistit nákup zastavovacích pásů centrálně. Podle informací Českého rozhlasu by se mohly na silnicích objevit koncem roku.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme