Rozhledna Bramberk na Jablonecku je na prodej za 800 tisíc korun

Na rozhledně Bramberk na Jablonecku visí už několik měsíců žlutá cedule s nápisem ‚Na prodej‘. Zájemci se mohou hlásit realitní kanceláři, rozhlednu si prohlédnout a pak se zapojit do dražby. Vyvolávací cena sto let staré kamenné rozhledny je 800 tisíc korun. Předběžných zájemců jsou desítky. Právě pro ně dnes připravili na rozhledně prohlídku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany

„Kdyby se to hezky udělalo, byla by to tady pěkná hospůdka. Vždycky tady bývávala. Když jsme to 1. srpna roku 2010 otvírali, přišli lidé a vzpomínali na vyhlášené bramberáky,“ připomíná populární bramboráky z Bramberka skupinka místních.

Byli by rádi, kdyby hospoda zase fungovala a na rozhlednu lákala turisty. Dnes ale nepřišli výletníci v pohorkách, k vrcholu se vyšplhalo několik aut s převážně pražskými značkami.

„Rozhledna táhla nejvíc, nejvíc telefonátů bylo právě na ni. Paradoxně tady teď stojíme na prohlídce a nakonec se přímo na rozhlednu přišel podívat jen jeden zájemce,“ uvádí realitní makléř Petr Skuhra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dražbu rozhledny Bramberk se zaměřila reportérka Šárka Škapiková

Ostatní chtěli vidět bývalé penziony v okolí a k rozhledně ani nešli. Oním jediným zájemcem o případnou koupi Bramberka, který se na rozhledu vypravil, je Petr Miller z Prahy.

„Já jsem platonický milovník rozhleden. Chtěl jsem stavět svojí, ale teď mi přišlo na oči tohle. Líbí se mi, když někdo vezme vlastní prachy a udělá něco, co není jen čistý byznys. Možná půjdu do dražby,“ plánuje Miller.

Rozhledna z roku 1912 byla pro veřejnost dlouho nepřístupná a chátrala. Vedení Lučan nad Nisou, které mají rozhlednu v nájmu, se proto rozhodlo uspořádat veřejnou sbírku. Díky ní se udělaly nutné opravy a rozhledna je zase od roku 2010 přístupná výletníkům.

„Byla vyměněna okna a část schodiště, která byla shnilá a v dezolátním stavu. Nedostali bychom na to posouzení statika. Zaplatilo se to ze sbírky a ze vstupného turistů, kteří se sem začali vracet,“ vysvětluje starosta Jiří Řešátko za Starosty pro Liberecký kraj.

Řešátko je odhodlaný do aukce, která proběhne 30. dubna, rozhodně jít a pokusit se rozhlednu pro obec získat.


Zvětšit mapu

Dnešní jediný zájemce Petr Miller je spíš nadšencem a nechce se s nikým o Bramberk za každou cenu prát. Sám říká, že nejrozumnější by bylo, kdyby se vlastníkem stalo právě město Lučany.

„Obec má taky zájem. Kdyby to koupili, bylo by to rozumné řešení,“ myslí si Miller.

Kromě rozhledny se budou dražit ještě tři penziony v jejím blízkém okolí. To může být lákavé pro podnikatele, hoteliéry nebo restauratéry.

Za poslední tři neděle volalo asi 50 lidí. Na dražbu se nám rekrutují potom celkem tři nebo čtyři zájemci na každou nemovitost,“ odhaduje makléř Petr Skuhra.

Zájemci mohou přijít na prohlídku ještě 23. dubna. Týden na to se pak bude rozhledna a tři domy kolem dražit.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme