V Německu přibývá uživatelů pervitinu, většina drogy je z Česka

Stále více Němců je závislých na pervitinu a extázi. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy o drogové situaci v Německu. Podle dokumentu většina produkce pervitinu pochází z Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy (ilustrační foto)

Drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Německé policii se podařilo loni zadržet 77 kilogramů crystalmetu, jak tam říkají pervitinu. Víc než kdykoli předtím.

„Výroba crystalmetu pro německý trh pochází z velké míry z Čech,“ uvedl šéf spolkového kriminálního úřadu Jörg Zierck.

Podle něho se za loňský rok zvýšil počet uživatelů této drogy, která je extrémně nebezpečná a vyvolává rychlou závislost. Nejhorší situace je v regionech sousedících s Českou republikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šíření pervitinu z Česka do Německa mluvil Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály

Ze zveřejněné zprávy o drogové situaci v Německu také vyplývá, že loni zemřelo na následky užívání drog přes tisíc lidí, nejvíce za posledních pět let.

Drogová turistika i kurýrní přeprava

Trend zájmu o pervitin z Česka má svoji ekonomickou podmíněnost, poznamenal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. „Už se to pomalu přestává týkat spolkových zemí Saska a Bavorska, ale je to problém, který se týká i spolkových zemí, které jsou dále od naší hranice.“

Připomněl také, že šíření pervitinu do Německa není pašováním v pravém slova smyslu. „Stále ještě převažuje drogová turistika.“

„To znamená, že přímo uživatelé, nebo lidé, kteří zásobují svoje bezprostřední okolí nějaké komunity v Německu, si dojíždějí na české území, kde si pervitin kupují a pak přejíždějí zpět přes hranice,“ poznamenal Frydrych.

„Ale čím dál častěji se objevují odhalené zásilky klasické kurýrní přepravy, to znamená, že je sjednán kurýr, který zejména v úkrytech v automobilech převáží větší množství, nezřídka kilogramová,“ zdůraznil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme