Tradiční pálenku i marmelády, to vše nabídly slavnosti oskeruší v Tvarožné Lhotě

Zatímco jinde na ovoce jménem oskeruše zapomněli, v Tvarožné Lhotě na Strážnicku se tento starobylý evropský strom snaží propagovat, jak to jen jde. O víkendu se například konal už 13. ročník oskeruším zasvěcené slavnosti. Údajně zde rostou ty největší jeřáby oskeruše na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeřáb oskeruše - listy a plody

Jeřáb oskeruše - listy a plody | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, BotBln

Před obecním domem v Tvarožné Lhotě se na slavnosti oskeruší sešli lidé z celého jihomoravského kraje. Popularizátor jeřábu oskeruše Vít Hrdoušek popisuje místní stromy.

„Stojíme u takové smutné oskeruše, už je to taková dutá oskeruša, které zemědělci hlubokou orbou vytrhli kořeny, takže tento více než dvě stě let starý strom postupně usychá. Je to takové torzo před muzeem, které právě připomíná, že oskeruše už mohla být vymřelý druh,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o jeřabinách oskeruších zjišťovala Martina Pelcová

O pár metrů dál naštěstí roste živý jeřáb oskeruše.

„I když vypadá mohutně, tak je to mladice, je jí sedmnáct let a už sedm let plodí. Dřív byly fámy, že oskeruše plodí až po nějakých třiceti letech, a ten, kdo ji sadí, že se plodů nedožije. A to byla právě jedna z věcí, proč pěstování někteří lidé opustili,“ myslí si pan Hrdoušek.

Dříve měly plody oskeruše důležitý význam, i co se léčebných účinků týče. Právě kvůli tomu prý tyto stromy vysazoval sám Karel IV.

„Protože nebyly žádné prášky, běžně, co se používalo, byla právě oskeruša, která se namlela, nadrtila a dávala se po lžičkách, nebo se dala jíst jako zavařenina. A na trávení. To znamená, že když měl někdo nějaký bolabřuch, hlavně děti, tak jim babičky dávaly právě oskeruše,“ popisuje Hrdoušek.

Hlavním lákadlem slavnostní je tradiční oskerušovice, podle místních, lék na všechno. Chutná prý prý lehce po planých hruškách, ale přesto jinak. Specifickou chuť mohou zájemci ochutnat mimo jiné na oskerušobraní, které bývá každý podzim.

Anna Maňourová, Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme