Nejšpinavější vzduch na světě má indické Dillí. Karviná je na 306. místě

Nejšpinavější vzduch na světě má indické hlavní město Dillí. Alespoň to tvrdí Světová zdravotnická organizace. Tento týden vydala žebříček 1 600 měst, ve kterém experti spočítali roční průměr mikroskopických částic prachu ve vzduchu. Podle zdravotnické organizace se situace v Indii dokonce zhoršuje. Tamním obyvatelům hrozí vyšší riziko rakoviny, mrtvice a onemocnění srdce. Země ale výsledky studie popírá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dillí

Dillí | Foto: Vojtěch Berger

„Úroveň znečištění je tak velká, že je pro nás obtížné jezdit na kolech a dýchat,“ říká jeden z místních.

Za vyšším podílem prachu ve vzduchu je hlavně rozvoj dopravy v Indii, i když se místní úřady snaží přimět řidiče, aby přešli na paliva, která nevytváří prach.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově zveřejněném žebříčku míst z nejhorším ovzduším mluvil redaktor Viktor Daněk

„V Dillí zavedli stlačený zemní plyn a znečištění potom kleslo. Ale od té doby se počet vozidel zvýšil mnohonásobně a mezi nimi přibylo automobilů na naftu. Zvláště nafta je extrémně jedovatá a je také hlavním důvodem, proč je v Dílí tak vysoký stupeň znečištění,“ říká šéfka indického Centra pro vědu a životní prostředí Sunita Narainová.

Indie žebříčku Světové zdravotnické organizace suverénně vévodí. V první stovce je hned 29 indických měst. Prachovým znečištěním trpí také Čína, Bangladéš a Turecko.

Evropské státy se objevují až ve druhé stovce. Z českých měst je na tom nejhůře na 306. místě Karviná. Oproti Dillí je ale její podíl prachu ve vzduchu skoro pětkrát nižší. Následuje ji Havířov, Ostrava, Plzeň a Most.

Ze sledovaných velkoměst naopak nejlépe dopadl kanadský Vancouver.

Smog v Pekingu | Foto: ČTK/AP, Alexander F. Yuan

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme