V Hrčavě na Jablunkovsku vyrostlo nejvýchodnější školní staveniště

Desítky let se děti z Hrčavy na Jablunkovsku učily v provizorních podmínkách. Škola v centru vesnice byla vším možným, jenom ne dobrým místem pro výuku. Až teď se podařilo sehnat peníze, a tak v tomto odlehlém koutě Moravskoslezského kraje vyrostlo nejvýchodnější školní staveniště v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojmezí je pěkně vyspravené

Trojmezí je pěkně vyspravené | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Je a není to stavba jako každá jiná. Hlavně proto, že na novou školu se těší všechny děti, říká hrčavský starosta Petr Staňo zvolený za ČSSD. Když se dívá, jak rostou nosné zdi, vzpomíná třeba na účty za topení. Stará škola už nešla opravit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hrčavě natáčel redaktor Martin Knitl

„Za topení se v průměru platilo sto tisíc korun, jenom za elektřinu. A to nebyl ten hlavní problém. Hlavní problém byl nedostatečný tepelný komfort a každoroční riziko při větším sněhu, že se nám provalí střecha. Prohnilé trámy a tak dále. To bylo rozhodujícím faktorem,“ popisuje Staňo.

Se začátkem školního roku by už měly být děti v novém. „Jediný problém, který byl, byl při výběrovém řízení, které se trošku posunulo a způsobilo nám to časový skluz,“ doplňuje starosta.

Hrčavskou samotu a slovenskou nebo polskou hranici doslova na dosah objevuje stále více návštěvníků. Většina z nich prochází právě kolem základní školy, takže to bude už brzy velká změna.

Starosta Hrčavy Petr Staňo | Foto: Ľubomír Smatana

„Celá stavba se vysoutěžila za 6,9 milionů korun a nějaké drobné. Dětí nám tady chodí 25, dohromady škola, školka,“ upřesňuje Staňo.

Zatímco městské děti jezdí na školu v přírodě, ty hrčavské nikam nemusí, protože příroda je v tomto cípu republiky úplně všude. Starosta Petr Staňo má odvážný plán. Z okrajové školní pobočky chce udělat školu v podstatě spádovou.

„Předpokládáme, že se škola stane vyhledávanou školou pro děti i ze širšího regionu,“ dodává. A to by byla skutečná rarita. Kdo někdy v Hrčavě byl, tak to pochopí. Dojíždět ne ‚z‘, ale ‚do‘ Hrčavy, to by hlavně pesimistům úplně převrátilo označení této vesnice jako zapadlé samoty u česko-polsko-slovenského trojmezí.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme