V Indii skončily parlamentní volby. Výsledky by měly být v pátek

V Indii skončily největší demokratické volby světa. Celkem 814 milionů lidí vybíralo své kandidáty do parlamentu. Oproti posledním volbám v roce 2009 přibylo sto milionů voličů. Výsledky voleb by měly být známy v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do indického parlamentu

Volby do indického parlamentu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Před volební místností stojí dvě řady - muži a ženy zvlášť. Volební komisař vyvolává jména voličů, kteří po důkladné kontrole totožnosti přistupují k samotné volbě.

Nemíří ale za plentu s volebními lístky, za přepážkou z kartonové krabice na ně čeká elektronické hlasovací zařízení. Tabulka se jmény kandidátů je doplněna o obrázkové symboly pro ty, kteří neumějí číst.

„Kdo chce zvolit třeba tuto politickou stranu, vybere ten správný symbol a zmáčkne tlačítko u něj,“ ukazuje volební komisař.

Na znamení, že volba proběhla, se ozve výrazný tón. Nakonec je prst každého voliče označen nesmazatelnou barvou, aby nemohl volit znovu. Volební procedura je zdlouhavá, ale nikdo nespěchá. Ve stínu pod střechou je lépe než na čtyřicetistupňové výhni venku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěru indických parlamentních voleb z místa informuje zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Ve vesnici pár desítek kilometrů za Kalkatou jsou lidé závislí především na zemědělství. Dnes ale na pole nešli. Volby jsou v Indii svátkem. Ženy si oblékly sváteční sárí a také muži mají na sobě lepší oblečení.

„Když jsem byl kluk, nebyla tady žádná silnice, jen hliněné domky. Dnes máme školu i elektřinu. Hodně se toho změnilo k lepšímu, ale stále to není ono,“ vzpomíná 64letý Kalap, který volí už poněkolikáté.

Lepší život a ekonomický pokrok jsou očekávání, která přivádějí lidi do volebních místností.

„Ceny v obchodech pořád rostou, nová vláda by měla jejich růst zastavit,“ vyjadřuje své volební přání muž středního věku.

„Posledních pět deset let jsou životní podmínky stále horší. Takto už to dál nejde,“ soudí jeho soused v řadě před volební místností.

V indických volbách nejspíš zvítězí hinduističtí nacionalisté, obává se sousední Pákistán

Číst článek

Mladá žena ve fialovém sárí volila poprvé před pěti lety, ale moc se toho od té doby podle ní nezměnilo. Od nové vlády by chtěla hlavně zlepšení postavení žen.

Rajiv a jeho kamarádi jsou u voleb poprvé. Fotografují se před volební místností a chovají se velmi uvolněně. Podle nich je důležitým problémem nezaměstnanost mladých lidí. Sami se bojí, že až skončí školu, nebudou moci najít práci.

Velké naděje vkládají Indové do nové vlády, která vzejde z dnešních voleb. Jejich vítězem bude ten, kdo přesvědčil voliče, že právě on udělá z Indie slibovanou ekonomickou velmoc. Zatím se to ještě žádné vládě nepodařilo.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme