V dobrušské Kavárně ve tmě si lidé objednávají pomocí hmatu

V Dobrušce na Rychnovsku na týden otevřeli Kavárnu ve tmě. V zatemněné místnosti a se zakrytýma očima si každý návštěvník vyzkouší, jak se cítí nevidomí v neznámém prostředí. Zjistí také, že objednat si poslepu například čaj a pak ho osladit není vůbec jednoduché.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kavárna

kavárna | Foto: Jiří Hošek

„Usadíme vás na židli a potom se dveře kavárny uzavřou a vy se mnou budete 90 minut v té mojí tmě. Dostanete hmatový nápojový lístek, takže si podle hmatu vyberete, na co budete mít chuť, a příjemně si posedíte jako v normální kavárně,“ přibližuje nevidomá organizátorka Renata Moravcová.

Lidé si nejprve nasadí klapky na oči a v řadě za sebou vstoupí pomalým krokem do kavárny. Organizátoři všem pomáhají, přesto nastávají zmatky s hledáním stolků.

Když se návštěvníci konečně usadí, přichází nevidomá Milena Dohelská s nápojovými lístky. Trpělivé vysvětluje, jak si správně objednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrušskou Kavárnu ve tmě navštívila i redaktorka Kristýna Štanderová

„Tady jsou takové plastické věci, které vlastně můžete i hmatem poznat. Tady je například nabídka čaj – sáček čaje,“ ukazuje. Na dalších listech je nalepena půlka plátku pomeranče nebo několik kávových zrn.

Renata Moravcová pouští zrychlenou ukázku zvukové knihy pro ty, kteří nevidí. Po více než hodině se rozsvěcuje nejprve jedno světlo a pak další a další. Návštěvníci se rozkoukávají jen pomalu.

Navštívit dobrušskou Kavárnu ve tmě – a vžít se alespoň částečně do kůže zhruba 100 tisíc nevidomých v České republice – je možné až do neděle.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme