Frýdek-Místek vybuduje zařízení pro nemocné bezdomovce. Provozovat ho bude Armáda spásy

Bezdomovců ve Frýdku-Místku přibývá. V ulicích města jich podle posledního průzkumu žije bez střechy nad hlavou už více než 300. Několik desítek z nich je na tom zdravotně tak špatně, že se o sebe nejsou schopni postarat. Pro ty město chystá nové zařízení. Přestaví pro ně bývalou základní školu. V provozu bude zhruba za rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U haly ČSTV často přespávají bezdomovci

U haly ČSTV často přespávají bezdomovci | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

V novém zařízení ve Frýdku-Místku najde pomoc více než třicet nemocných bezdomovců. Teď končí v podobném zařízení v Ostravě.

„Kdyby to byla přijatelná cena, my máme s přítelkyní necelých 6 tisíc měsíčně, určitě bych to vzal. Takhle to zbytečně chátrá,“ říká pan Josef, který prochází kolem bývalé školy s igelitovou taškou v ruce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Frýdek-Místek vybuduje Domov se zvláštním režimem pro bezdomovce, natáčela tam redaktorka Iva Havlíčková

Bývalý horník se stará o přítelkyni, která je po operaci. Před několika měsíci ale přišli o byt. „Pracoval jsem na šachtě, mám chronické obstrukční plicní onemocnění, takže mě do práce nikde nevezmou. Žijeme teď v takové kůlně. Ale nějak přežít musíme,“ dodává.

Podle posledního sčítání žije v ulicích Frýdku-Místku asi 350 lidí bez střechy nad hlavou a nejméně 40 z nich splňuje podmínky pro přijetí do takového zařízení.

„Lidé budou vybíráni na základě pořadníku dle potřebnosti jednotlivých uchazečů. Pořadník bude sestavovat provozovatel azylového domu. Měla by to být Armáda spásy,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Libor Koval z KDU-ČSL.

Realizací projektu se podle něj rozšíří sociální služby ve městě a vznikne také 19 nových pracovních míst. Především ale budou vytvořeny důstojné podmínky pro lidi, kteří se ocitli v nouzi.

„Většinou trpí onemocněním dýchacích cest, případně jinými infekčními chorobami. Samozřejmě jsou mezi nimi lidé, kteří na základě trávení času ve volné přírodě i v zimě trpí omrzlinami, případně mají už amputované končetiny. A tito lidé se velice těžce jsou schopni se o sebe postarat,“ dodává Koval.

Domov pro nemocné bezdomovce bude otevřený zhruba za rok. Rekonstrukce přijde na asi 40 milionů korun, většinu zaplatí evropská dotace. Magistrát nyní začne vybírat firmu, která bývalou školu přestaví.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme