Končící europoslanci dostanou navíc jeden měsíční plat. Kvůli jedinému dni

V červenci budou pobírat plat zástupci dvou evropských parlamentů. Toho starého i toho nového. Končící poslanci totiž 1. července přijedou do Štrasburku předat štafetu svým nástupcům. Za jediný den v práce tak budou mít nárok na celou měsíční mzdu. Většina českých europoslanců se otázkám na toto téma vyhýbá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: europa.eu

„Já o tom nevím. To je všechno, co vás zajímá, vás zajímají jen peníze. Já o tom nevím, že mám v červenci plat.“

Richarda Falbra z ČSSD dotaz na červencový plat slušně řečeno rozladil. Ani Jan Březina netušil, kdy mu přestanou chodit výplaty.

„To je pro mě příjemná novina, to se musím informovat. Nevím, jestli to tak bude,“ řekl. Později, když si informaci o červencovém platu ověřil, telefonicky ujišťoval, že svědomí mu v takovém případě nedovolí si peníze ponechat a raději je věnuje na charitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O platy europoslanců se zajímal zahraniční redaktor ČRo Ondřej Bouda

Jak je možné, že poslanci neví, jak to s jejich platy je? Tisková mluvčí Evropského parlamentu Marjorie van den Broekeová vysvětluje, že tato situace vzniká poprvé od roku 2009, kdy parlament převzal zodpovědnost za platy europoslanců. Do té doby si každý stát určoval vlastní pravidla pro své zastupitele.

Marjorie van den Broeke ale hned ujišťuje, že parlament musel ve svém rozpočtu najít škrty, aby na platy poslanců ušetřil.

Jenže stejně jde nakonec o peníze evropského daňového poplatníka a jednoduché počty ukazují, že se mohlo ušetřit o dost víc.

Poslanci mají základní plat necelých 8 tisíc eur. Zkušenost ukazuje, že přibližně polovina z nich už se do europarlamentu nedostane. Takže jen na platech to dělá zhruba tři miliony eur navíc.

K tomu však dostávají poslanci další peníze, třeba na provoz kanceláře až tři měsíce po ukončení mandátu. Konečná částka tak ještě poroste, a to vše kvůli jednomu dni v červenci.

Ondřej Bouda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme