Pomohl zraněnému jezdci na Dakaru. Podobné činy nejsou u Davida Pabišky novinkou

Individuální nebo týmový úspěch není ve sportu tím nejdůležitějším. Právě to se snaží každý rok připomínat Český klub fair play, který výjimečné činy oceňuje. Ve středu vyznamenal motocyklového závodníka Davida Pabišku už podruhé v jeho životě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Pabiška studuje roadbook

David Pabiška studuje roadbook | Foto: Jan Říha

„V našem sportu to beru skoro jako automatickou záležitost. Dostáváme se na taková místa, kde si pomůžeme jenom sami navzájem. Doufám, že kdyby se něco stalo mně, tak by mi taky někdo pomohl,“ přál by si David Pabiška.

Při loňské Rallye Dakar českého závodníka předjel na obtížném úseku italský motorkář Luca Viglio, ale zanedlouho ho Pabiška našel vážně zraněného. A tak přivolal záchranný vrtulník, až do jeho příletu se soupeřem počkal a pak ještě Itala pomohl naložit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český klub fair play rozděloval ceny za čestná jednání. Na David Pabišku si vzpomněl už podruhé

„Byl jsem zraněný, sám tak vím, jak to bolí a jak se lidi cítí. Každá byť sebemenší pomoc vlídným slovem nebo čímkoliv jiným je natolik velká, že vůbec neváhám a pomůžu každému,“ vysvětluje.

Pomoc na Dakaru je mezi závodníky naprosto běžná. Až natolik, že Vigliovi ani nestála za poděkování. Ale Pabišku to nijak neuráží. „Pak už jsme se neviděli. O život nepřišel, dali ho dohromady. To pro mě bylo důležité, mohl jsem se dál věnovat závodu, tím to pro mě skončilo,“ dodává.

Ohleduplnost v konvoji se snaží pěstovat i pravidla slavného závodu.

„Při prokázání toho, že šlo o pomoc, pak rozhodčí odečtou čas, který závodník pomocí strávil. Má to ale i opačný efekt. Někteří závodníci se třeba snaží využít situace, kdy zapadne kamion a obrátí se v takovém místě, které se nedá objet. Někdo pak říká, že se snažil pomáhat, zatímco se snažil nehodu objet,“ říká pravidelný účastník Dakaru, reportér Českého rozhlasu Jan Říha.

David Pabiška při Rallye Dakar | Foto: Jan Říha

Taková situace ovšem není případ Davida Pabišky. Čas, který pomocí italskému soupeři strávil, mu dokonce ani neodečetli celý.

„Vzhledem k tomu, že nejsem Francouz ani jejich kamarád, tak mávli rukou a řekli, že maximálně jsem tam mohl být 10 minut, tak mi je odečetli. Samozřejmě jsem tam byl mnohem déle. Byli jsme tam ale sami a propadl bych se hanbou, kdybych projel dál a nechal ho tam.“

Svá slova doložil David Pabiška konkrétními činy několikrát. Ocenilo ho za to i UNESCO, Brazilská motocyklová federace a teď už podruhé také Český klub fair play.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme