Vychází nový Atlas českých dějin. Přináší nové pohledy na dějinný vývoj v Česku

Po skoro půl století vychází nový Akademický atlas českých dějin v rámci výzkumného programu Historického ústavu Akademie věd ČR a vydává ho nakladatelství Academia. Unikátní ručně vázaná publikace obsahuje zhruba čtyři stovky map a další kartografické modely, texty a grafy od pravěku po moderní dějiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historická mapa Evropy. Autor: N. Visscher

Historická mapa Evropy. Autor: N. Visscher | Foto: Art plus, www.historicke-mapy.cz

„Přináší především nové pohledy na dějinný vývoj v českých zemích a ve střední Evropě po čtvrt století nových výzkumů. Přináší i nový způsob kartografického zpracování těchto jevů. Elektronická kartografie za čtvrt století udělala obrovský pokrok a atlasy se zpracovávají zcela novým způsobem, než tomu bylo dříve,“ vysvětluje autorka a ředitelka Historického ústavu AV Eva Semotanová v čem je publikace novátorská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ve vysílání Radiožurnálu byla Eva Semotanová, ředitelka Historického ústavu AV ČR.

Kniha netradičně prolíná tři hlavní témata: člověk, prostor a čas. Zároveň se soustředí na problematiku církví 19. a 20. století.

„Snad bychom upozornili především na druhou polovinu 20. a počátek 21. století., kdy je jedním z témat například rušení klášterů po roce 1948 a potom jeho obnova. Je potřeba ukázat si všechny aspekty vývoje naší společnosti nejenom politické dějiny, kulturní dějiny a hospodářské dějiny, ale krajinu anebo také součást naší společnosti, jimiž bezpochyby církve jsou,“ dodává Semotanová.

Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme