Britští vězni už nesmějí dostávat knihy. Návštěvy do nich dávaly třeba drogy

Britští vězňové nemají přístup ke knížkám, respektive už je nemohou dostávat od svých známých a příbuzných. Vláda tak chtěla předejít tomu, aby vězni v zásilkách nedostávali drogy a jiné zakázané látky nebo předměty. Proti části zákona, který zakazuje doručování knih, se teď ale objevují vážné námitky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Free Digital Photos

Ozvali se právníci vězenkyně, která si odpykává doživotní trest. Jde o vzdělanou ženu, která je prý z nařízení naprosto zoufalá. Čte totiž hodně a teď najednou ztratila ke knížkám přístup.

Její právní zástupci říkají, že zákaz obzvláště tvrdě dopadá právě na ženy a na ty, kteří mají ve věznici strávit zbytek života. Četba prý tyto vězně udržuje motivované a v dobré psychické kondici.

Ministerstvo spravedlnosti však tvrdí, že na námitky je už pozdě. Připomínky k zákonům totiž přijímá do tří měsíců od jejich zavedení. Norma ale platí od listopadu, takže tato lhůta už vypršela.

Vláda odkazuje na vězeňské knihovny

Podle právníků ovšem ministerstvo nemá úplně pravdu. Zákon se totiž zaváděl postupně, takže konkrétně zákaz knižních zásilek rozhodně neplatí ve všech věznicích od loňska. Například zmíněná vězenkyně prý dopady normy pocítila až teď.

O stížnosti bude muset rozhodnout soudce. Ten posoudí, jestli je připomínka oprávněná a jestli se jí justice vůbec bude zabývat.

Britská vláda brání zákon s tím, že ve věznicích jsou knihovny. Proto prý není pravda, že by trestanci neměli k dispozici žádnou literaturu. A protože vězni také mají nějaké příjmy, vláda jim doporučuje, ať knížky, které chtějí, nechají do knihovny koupit za své peníze.

Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme