Po Sennově nehodě se závod dojel, ostatní piloti o jeho stavu nevěděli

Nejen v Brazílii, ale po celém světě se přesně před 20 lety zastavil na chvíli čas. Ayrton Senna, muž s typicky žlutou přilbou, po kterém je symbolicky pojmenována ve vesmíru i jedna hvězda, se postavil na start svého posledního závodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formule Ayrtona Senny těsně po smrtelné nehodě v Imole

Formule Ayrtona Senny těsně po smrtelné nehodě v Imole | Zdroj: ČTK

„Jakmile to jednou zažijete, snažíte se to stále opakovat, je to jako droga," říkal o pocitech vítězství podle expertů zřejmě nejlepší pilot historie formule 1 Ayrton Senna.

Muž s typicky žlutou přilbou, po kterém je symbolicky pojmenována ve vesmíru i jedna hvězda, se postavil na start svého posledního závodu přesně před 20 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvacáté výročí úmrtí Ayrtona Senny připomněl Michal Jurman

Závodní víkend v Imole před 20 lety doprovázela smůla už od začátku. V sobotu havaroval Roland Ratzenbergr v kvalifikaci, která pro rakouského nováčka v seriálu bohužel tragicky.

Den na to, 1. Května, dorazil Senna na okruh před osmou ranní. Krátce pohovořil s Niki Laudou, v jednu začal s předstartovní přípravou a o hodinu později se už v první zatáčce závodu dostal na první místo.

V sedmém kole restartovaného závodu se ale v táhlé levotočivé zatáčce Tamburello v rychlosti 310 kilometrů za hodinu, jen marně snažil trojnásobný mistr světa poslat svůj stroj tím správným směrem. Bílá zeď se k němu ale blížila příliš rychle.

V kokpitu jeho Williamsu FW16 se rozhostilo zlověstné ticho. Půl minuty po nárazu přiběhl k Sennovi traťový komisař, objevili se záchranáři, sanitka, na dráze přistává helikoptéra a závod je zastaven.

Brazílie vzpomíná na svého hrdinu, před 20 lety zemřel legendární jezdec F1 Ayrton Senna

Číst článek

Senna byl odvezen do boloňské nemocnice Maggiore. Během letu dokáží lékaři obnovit činnost jeho srdce, stejně tak následně v nemocnici. Mezitím na dráze dojde k už druhému restartu závodu, který vyhrává Michael Schumacher. On, ani nikdo jiný ještě při vyhlašování netuší, jak na tom Senna vlastně je.

„Myslím, že bylo asi dvě hodiny po závodě, kdy nám řekli, že to vypadá zle, že je v kómatu. Ale v tomto stavu nevíte, jako moc je to vlastně zlé. Může se probudit další den, pořád jsme věřili, že to bude dobré,“ vzpomínal později tehdejší vítěz Schumacher.

Pro řadu Brazilců je Ayrton Senna nejlepší jezdec Formule 1 všech dob | Foto: ČTK/AP

Krátce před sedmou večer ale přišla oficiální zpráva, že podle mnohých nejlepší pilot historie zemřel.

Senna se stal 43 smrtelnou obětí formule 1 a zatím také tou poslední. Tento tragický milník královny motoristického sportu si ode dneška na okruhu v Imole až do neděle připomínají tisíce lidí.

Stejný počet jich míří v pamětní desce na hřbitově v Sao Paulu s nápisem: „Nic mě nedokáže oddělit od lásky Boží“. Slova, která po 20 letech od smrti Senny nabývají zvláštního významu bohužel i v aktuálním boji jiné legendy F1, Michaela Schumachera.

Michal Jurman, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme