Zdravotní experti budou v Ženevě hledat strategii proti smrtícímu koronaviru MERS

Najít účinnou strategii proti novému koronaviru MERS se pokusí na krizovém mítinku zdravotní experti z celého světa. Saúdská Arábie eviduje dva roky od objevení prvního případu rekordní nárůst počtu nemocných i úmrtí. Blízkovýchodní respirační syndrom, který vede v některých případech k selhání ledvin, už se ale dostal i do východní Asie, Evropy a Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva případy nákazy smrtícím koronavirem MERS se objevily i ve Spojených státech

Dva případy nákazy smrtícím koronavirem MERS se objevily i ve Spojených státech | Zdroj: Reuters

„Nedávný nárůst počtu případů v Saúdské Arábii i Spojených arabských emirátech, i rozšíření nemoci do dalších zemí vzbuzují obavy veřejnosti. A taky otázku, jestli se virus nějak proměnil. Právě na to se chceme zaměřit,“ řekl ke krizovému mítinku mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jasarevic.

V saúdské monarchii se koronavirem dosud nakazilo skoro pět stovek lidí, víc než stovka jich nemoci podlehla. Kvůli možné pasivitě úřadů v reakci na novou epidemii už král odvolal ministra zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koronaviru MERS mluvila Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu

MERS se dosud mezi lidmi šířil hlavně v nemocnicích, jeho přenašečem jsou ale podle nejnovější hypotézy nejspíš velbloudi. Saúdové proto dostali doporučení k obezřetnosti v kontaktu s pouštními zvířaty.

„Situace je momentálně trošku nečitelná, protože za duben nastal velký vzestup případů. Jenom za poslední měsíc bylo identifikováno 330 nových případů, z toho 59 úmrtí. Není asi žádný důvod k panice, není důvod k velkým obavám, ale určitě je na místě poslouchat doporučení Světové zdravotnické organizace,“ upozorňuje Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu.

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) je virové onemocnění. Mezi jeho symptomy patří horečka, kašel, dušnost, akutní zápal plic nebo selhání ledvin, které už většinou končí smrtí. Specifické léky neexistují.

Jan Prokeš, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme