Společnost NWR mírně zlepšuje své hospodaření, přesto zůstává ve velké ztrátě

Vlastník Ostravsko-karvinských dolů, firma NWR, snížila v prvním čtvrtletí ztrátu na zhruba 740 milionů korun. Osud dolu Paskov to zatím nemění, má skončit do roku 2017. Vláda proto slíbila přispět 600 miliony korun na sociální programy pro horníky. Podle posledních výsledků se ale hospodaření dolů začíná stabilizovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

NWR prodala o čtyři procenta více uhlí, přes dva miliony tun. Při nízkých cenách se ale musí snažit zvyšovat produktivitu prostřednictvím snižování nákladů. To se prý v poslední době daří.

„Naším cílem je dostat se v letošním roce na úroveň jednotkových hotovostních nákladů ve výši 65 eur na tunu. V prvním čtvrtletí jsme byli na čísle 66, takže jsme udělali obrovský pokrok, ale ještě je hodně práce před námi,“ říká finanční ředitel Marek Jelínek.

Společnost se teď soustřeďuje hlavně na zajištění hotovosti a splácení dluhů. Jeden z majitelů, Zdeněk Bakala, nedávno naznačil, že by mohl do těžební společnosti nalít vlastní peníze.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz si myslí, že by to NWR pomohlo: „Pokud dojde k dohodě s akcionáři, tak bych považoval i nějakou finanční spoluúčast stávajícího akcionáře pana Bakaly jako užitečnou a jako známku důvěry v tu společnost.“ Na dohodu s věřiteli si NWR dává čas do konce roku.

Zajištění hotovosti a splácení dluhů považují za důležité i další experti. Podle analytika Komerční banky Josefa Němého je to hlavním problémem společnosti:

„Firma nadále prodělává hotovost a je proto nutné, aby změnila svou kapitálovou strukturu. Ať už odepsáním části dluhu, nebo investicí nového kapitálu, či nejlépe kombinací obou možností. Vyjednávání s věřiteli nadále probíhají, firmu začíná již trochu tlačit čas, protože na začátku příštího roku už jí zřejmě dojdou finanční prostředky.“

Důl Paskov dál tone v nejistotě

Podle analytiků se mezitím začínají objevovat náznaky, že by ceny uhlí mohly postupně růst. Je však těžké říci, zda by to mohlo dát horníkům v Paskově naději, že se jejich důl nezavře.

Důl Paskov je totiž zatím stále ztrátový. Potvrdil finanční ředitel Marek Jelínek:

„Našim cílem v ideálním případě je pochopitelně Paskov nezavírat. Bohužel, ale provoz Dolu Paskov při současných nákladech, současných cenách uhlí je takovou zátěží pro provoz společnosti, že pokud se nám nepodaří výrazným způsobem otočit hospodaření Dolu Paskov, tak ho budeme muset zavřít.

Dohoda dolů se státem říká, že Paskov bude v provozu do konce roku 2017. Na jeho útlum přispěje vláda 600 miliony korun na sociální programy horníků.

Důl Paskov | Foto: Michal Jindra

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme