Pokud chce škola nabídnout zdravou svačinu, je vhodnější obchůdek než potravinový automat

Některé základní školy nabízejí žákům potravinové a nápojové automaty, jiné školy se jim brání. Děti si hlavně oplatky nebo bagety z automatů oblíbily, výživoví specialisté ale bijí na poplach. Některé školy se proto rozhodly jít takzvaně střední cestou a nabízejí převážně mléčné potraviny formou školních bufetů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejní automat, automat na jídlo

Prodejní automat, automat na jídlo | Foto: Filip Jandourek

Vanesa i Martin ze základní školy na Chlumu v Bílině na Teplicku utratí v průměru sto až sto padesát korun týdně za bagety, oplatky nebo nápoje z automatu.

Škola se dlouho automatům bránila. Děti, které ale z domova svačinu nedostávaly, zašly do blízkého obchodu a tam si k svačině koupily velké balení slaných brambůrků a k tomu dva litry sladkého nápoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak řeší školy zajištění svačin pro své žáky, zjišťoval Jan Beneš

Nabídnout o něco zdravější svačinu právě těmto dětem byl důvod, proč škola nakonec jeden automat pořídila.

„Chtěli jsme tady dětem nabídnout možnost koupit si nějakou svačinu ve smyslu baget, eventuálně nějaké housky se salámem,“ vysvětluje ředitelka školy Eva Flenderová.

Výživová specialistka pro mládež Mirka Slavíková ale namítá, že spolu s dětmi, které nemají svačinu z domova, láká automat i děti, které svačinu z domova mívají.

„Řada dětí tuto možnost nevyužívala, nosily si řádné svačiny. Když se pak ve škole něco objeví, je to pro ně atraktivní, oni si chtějí v tom automatu taky něco zakoupit, takže pro ně to zase znamená krok zpátky. Proto bychom měli zvážit, co do něho vložíme,“ upozorňuje Mirka Slavíková.

V automatu v bílinské škole jsou sladkosti, bagety, jogurty, křupavý chléb i krabičky s pitím. Bagety se vyprodají každý den, stejně jako většina sladkostí. Právě oplatky nebo housky se slaným salámem mohou mít ale vliv na soustředění dětí během výuky.

Sendvič | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Vysoký příjem cukru, který ovlivňuje potom soustředěnost dětí, ovlivňuje jejich schopnost mentální práce. Pokud mají hodně cukru, jsou samozřejmě hyperaktivní. Jsou to ale taky potraviny, které obsahují velké množství soli, která potom působí v dlouhodobém efektu na zvýšený krevní tlak,“ varuje Mirka Slavíková.

Jsou školy, které automaty na svačiny pořídily na přání rodičů a dětí. Jsou školy, které prodej svačin jakýmkoli způsobem odmítají. A pak jsou školy, jako ta na Bílé cestě v Teplicích, které žákům nabízejí formou bufetu zdravé a mléčné výrobky.

„Automaty s bagetami jsme zrušili, máme tady jenom krámeček, kde se snažíme dětem nabízet zdravější formy svačinky, ovocné šťávy, mléčné oplatky, děti si mohou zakoupit i ochucená a neochucená mlíčka a jogurty,“ popsala ředitelka školy Eva Vášová.

Děti mají podle Vášové o mléčné výrobky velký zájem. Pokud tedy školy chtějí nabídnout dětem kvalitní a zdravou svačinu, jde to i jinak než prostřednictvím automatů, které ne vždy nabízejí zdravé potraviny.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme