Klaus pro ČTK: Desáté výročí vstupu do EU není důvodem k oslavě

Peníze z Evropské unie přinášejí České republice víc negativ než pozitiv. V rozhovoru České tiskové kanceláře (ČTK) k 10. výročí vstupu Česka do unie to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Vyjádřil se i k současné vládě, která podle něj střílí své názory od boku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý prezident Václav Klaus poskytl rozhovor ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus poskytl rozhovor ČTK | Zdroj: ČTK

Desáté výročí vstupu do Evropské unie není podle Klause důvodem k oslavě. Připomínat si ho je ale potřeba.

Podle Klause není možné dokázat, že růst HDP v posledních letech by nenastal, kdyby Česká republika nebyl členskou zemí unie. Velká pozitiva nevidí ani v evropských dotacích. Vadí mu na nich, že se musí stavět to, na co se právě vypisují granty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek z rozhovoru ČTK s Václavem Klausem k 10. výročí vstupu do EU připravil redaktor Martin Karlík. A rozhovor okomentoval Petr Nováček

„Podívejte, já opravdu vůbec nic nemám proti cyklostezkám, krom toho, že to je módní vlna. Ale jestli budování cyklostezek je hlavní přínos peněz, které nám putují z Evropské unie, tak příspěvek cyklostezek pro blaho tohoto národa je relativně malý,“ poznamenal.

Dotace ke všemu svádí ke korupčnímu jednání, řekl Klaus ČTK. Navíc pro získání dotací je nutné udržovat úřednický aparát, který znamená další náklady z veřejných peněz českého státu.

„Vláda střílí od boku“

Dále Evropská unie podle Václava Klause nepřikládá význam hlasu menších států. Dominantní je názor Německa a Francie.

„V momentu, kdy mluví zástupce nějaké malé evropské země, představitelé těch takzvaných evropských velmocí si čtou noviny. Paní Merkelová jde k Sarkozymu, kývne na něj, přinesou papírek, kde je napsáno několik bodů, a jeden z nich přečte, že se domnívají, že by to mělo být takhle. Toto je vzápětí přijato,“ zdůraznil Klaus.

Zeman a Barroso vztyčili na Pražském hradě vlajku | Foto: Filip Jandourek

Za pozitivní pak bývalý prezident považuje, že se splnila polistopadová touha návratu do Evropy. Proto nelituje, že podepsal přihlášku do unie. Navíc tak plnil vůli občanů vyjádřenou referendem.

Názory současné vlády na přijetí eura kolem roku 2020 považuje ale Klaus za střelbu od boku.

„Je to výraz spíše jejich skutečného osobního chtění anebo možná jejich snaha zalíbit se bruselským vládcům a možná i zalíbit se nějaké části českého politického publika,“ dodal bývalý prezident.

Současná vláda podle Václava Klause dělá mnoho ústupků a tváří se, jako kdyby měla neomezený zdroj financí. Testem pro ni podle něj bude další rok. Letošní se totiž řídí ještě rozhodnutími předchozího kabinetu.

Klaus také v rozhovoru pro ČTK řekl, že v referendu o přistoupení k Evropské unii hlasoval proti vstupu Česka do unie.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme