Fotbalisté FC Liverpool sahají skoro po čtvrt století po anglickém titulu

Před třiceti lety válcovali věhlasné soupeře z celé Evropy a těžko hledali konkurenci. V Anglii posbírali v minulosti osmnáct mistrovských titulů. Z posledního se ale fotbalisté FC Liverpool radovali v době, kdy řada jejich současných hvězd ještě nebyla na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steven Gerrard (vpravo) táhne Liverpool k titulu v Premier League

Steven Gerrard (vpravo) táhne Liverpool k titulu v Premier League | Zdroj: Reuters

Dvacet čtyři let trvá tenhle spánek někdejší fotbalové bestie, ale už brzy možná skončí. Tři kola před koncem vede Liverpool PremierLeague o čtyři body před Chelsea a v neděli ji hostí doma na AnfieldRoad.

Titul se v neděli odpoledne na liverpoolském stadionu slavit nebude, i kdyby domácí zvítězili, protože coby třetí vzadu číhá a Liverpool stále ještě ohrožuje i Manchester City. Ale „rudí“ z přístavního města na západě Anglie mají před vyvrcholením soutěže ze všech tří týmů nejlepší výchozí pozici, což třeba Vladimír Šmicer za šest let na AnfieldRoad nezažil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Šmicer by přál titul v Premier League Liverpoolu

Bývalý český reprezentant sice vyhrál s Liverpoolem i Ligu mistrů, ale tak kvalitní tým, aby ovládl osmatřicetikolovou domácí soutěž, tehdy v klubu nebyl. „Vpředu mají velkou sílu, dali nejvíc gólů Suárez se Sturridgem a Coutinho tam přidávají něco navíc, co nám chybělo. Měli jsme také dobré útočníky jako Owen, Fowler, Heskey, ale zase tolik gólů jsme nedávali. Tohle se jim sešlo výborně a to je asi trochu rozdíl.

Aspoň něco tedy těší na téhle sezóně současného asistenta v pražské Slavii, kde řeší naopak hodně truchlivou realitu a v neděli bude u vršovického derby o ligové přežití proti Bohemians 1905. V pondělí si ale poprvé od svého odchodu z klubu v roce 2005 zahrál na AnfieldRoad a při benefiční akci mohl zblízka nasát elektrizující liverpoolskou atmosféru velkého očekávání.

„Je to neuvěřitelné, moc jim to přeji, aby ten titul udělali, protože by to bylo po 24 letech. Dlouho vyhrával Manchester a to jsou velcí rivalové.“

Patriot Steven Gerard bojuje o svůj první titul v Premier League

Manchester United je letos naopak už dlouho ze hry, a tak se vysněného titulu, kterému obětoval celou kariéru, možná konečně dočká i symbol klubové věrnosti v době, kdy už se příliš nenosí. O záložníka Stevena Gerarda byl svého času velký zájem i tam, kde anglické tituly běžně získávali. Ale on zůstal v klubu, kde je od raného dětství, a teď ve 33 letech se zřejmě dočká vítězství v PremierLeague coby jakési odměny za celoživotní dílo.

A podle Šmicera bude mnohem sladší, než kdyby kvůli vidině titulu odešel jinam. „Musím říct, že je to něco jako když jsme tady udělali se Slavií v roce 1996 titul, tak i když má třeba někdo 8 titulů se Spartou, tak ono udělat titul se Slavií je možná víc, než udělat 3 se Spartou. Pro Steveho je to možná víc, než mít 3 tituly s Manchesterem, který vyhrával na počkání. Celou kariéru je v Liverpoolu, moc bych mu to přál

Klíč leží na trávníku AnfieldRoad, kam v neděli po šestnácté hodině českého času vyběhne proti druhé Chelsea jedenáctka sestavená BrendanemRodgersem – chlapíkem, co trenérské řemeslo poprvé zkouší ve skutečném velkoklubu a jde mu to náramně.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme