Nebudeme otevírat otázku samostatnosti Tibetu, ujistil v Číně Zaorálek

Česká vláda se snaží oživit vztahy s Čínou. Má zájem o lepší obchodní vztahy i čínské investice. V Pekingu je po patnácti letech český ministr zahraničí. Lubomír Zaorálek z ČSSD Čínu ujistil, že Česko nehodlá v budoucnu otevírat otázku samostatnosti Tibetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) a jeho čínský protějšek Wang I spolu jednali v Pekingu. 29. 4. 2014

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) a jeho čínský protějšek Wang I spolu jednali v Pekingu. 29. 4. 2014 | Zdroj: ČTK

Česká vláda sklidila doma kritiku za to, že chce vyměnit obranu lidských práv za byznys. Téma lidských práv sice během Zaorálkovy návštěvy zaznělo, ale velmi opatrně.

Obě strany se shodly na tom, že je potřeba pokračovat v dialogu o této problematice. Na druhé straně Česká republika poměrně vstřícně vůči Číně ve společném prohlášení jasně uvedla, že nehodlá nikdy v budoucnu zpochybňovat politiku jedné Číny a otevírat otázku samostatnosti Tibetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Lubomíra Zaorálka sleduje přímo v Číně zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek. Komentoval ji také odborník na Čínu Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních vztahů

Výměnou za to došlo na obecnou proklamaci, že obě strany trvají na rozvoji dialogu o lidských právech. Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních vztahů, který se specializuje na Čínu, nevidí na Zaorálkově vyjádření ohledně Tibetu nic výjimečného nebo překvapivého.

„Pokud vím, existují dohody mezi Čínskou lidovou republikou a bývalým Československem, dnes Českou republikou. V nich naše strana explicitně uznává teritoriální nároky čínského státu. Nevím, proč to téma pořád dokola otevíráme,“ říká.

Ministerská návštěva po 15 letech

V Číně nebyl šéf české diplomacie 15 let. Dostalo se mu přijetí na poměrně vysoké úrovni, přijal ho šéf čínské diplomacie i čínský státní tajemník, což je obdoba funkce vicepremiéra. Zaorálek se setká i s výborem komunistické strany Číny.

I Čína si uvědomuje, že v ní dlouho český ministr zahraničí nebyl a že i pro ni jsou česko-čínské vztahy zajímavé. Česká republika si od návštěvy slibuje nový začátek ekonomických vztahů s asijskou velmocí.

Zaorálek v Číně vyjednává lepší pozici pro exportéry, 'země středu' je láká

Číst článek

„Je to nový začátek česko-čínských vztahů, otevíráme novu etapu vzájemné spolupráce,“ uvedl čínský ministr zahraničí Wang Ji.

Konkrétně se mluví o technologickém parku v Moravskoslezském kraji. V této souvislosti se prý i Číňané ptají, jak by na přímou čínskou investici reagovala česká veřejnost.

Jaromír Marek, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme